Интеграција људи страног порекла у Немачкој напредује

Mинистарка Марија Бемер, опуномоћеница немачке савезне владе за интеграцију, представила је најновије резултате истраживања о интеграцији људи страног порекла у Немачкој. Резултати истраживања говоре о напретку у интеграцији последњих година у многим областима друштвеног живота.

Интеграција људи страног порекла у Немачкој напредује, показују резултати истраживања које је у Берлину представила министарка Марија Бемер, опуномоћеница немачке савезне владе за интеграцију.

У другом извештају о интеграцији - први је објављен пре две године - ради се о току интеграционих процеса између 2005. и 2010. године. Како завршавају школовање млади страног порекла, какав је њихов удео у образовању? А какав је удео досељеника на тржишту рада? Главно питање гласи: у којој мери је 16 милиона немачких грађана из досељеничких породица укључено у друштвени живот ове земље?

Министарка Бемер је говорила о напретку у интеграцији последњих година. У многим областима друштвеног живота, учешће људи страног порекла се побољшало.

"То важи посебно за људе страног порекла рођене у Немачкој. А односи се на кључне области интеграције - рано образовање, школовање и стручно школовање, те тржиште рада", каже Бемерова.

Обданишта су важна за учење језика

Данас има много више имигрантских породица које уписују своју децу у обданишта, но, министарка Бемер закључује да је такве деце још увек мање него што би могло да их буде, иако је обданиште веома важно када је реч о раном утврђивању немачког језика. Према извештају који је представила, број имигрантске деце уписане у обданишта се од 2008. до 2010. повећао за 34 одсто, али је још увек мањи него код Немаца чисто немачког порекла. Додуше, ту битну улогу имају и капацитети самих обданишта у појединим савезним покрајинама, као и радно време мајке - пре свега број радних сати недељно.

Позитиван тренд у школама

Према речима опуномоћенице немачке владе за интеграцију, извештај показује позитиван тренд међу ученицима: број младих страног порекла без завршене школе опао је за 15 одсто. Осим тога, имиграната друге генерације без завршене школе има упола мање (2,8 одсто) него у првој генерацији (5,7 процената).

Осим тога, даље анализе упућују на закључак да о напретку у школи не одлучује имигрантска позадина; важнији фактор је социјално порекло ђака. Према речима Марије Бемер, од велике важности је и питање да ли је језик којим се говори у породици - немачки.

„Родитељи морају бити на висини своје одговорности. Морамо их јаче укључити у образовни рад", истиче Марија Бемер.

Појачати напоре на плану стручног школовања

Министарка је нагласила да, и поред позитивног развоја, треба појачати напоре у области школовања у привреди, где је удео имигрантског подмлатка између 15 и 25 година у поређењу са целокупним становништвом још увек веома мали - 16 одсто. Истовремено, удео младих страног порекла у целокупној ђачкој популацији са завршеном средњом школом се у поређењу са 2005. годином повећао за 28 одсто.

И на тржишту рада се примећује позитиван тренд. Стопа незапослених је међу имигрантима опала са 18,1 одсто у 2005. на 11,8 процената 2010. године. Али, и то је још увек превише у односу на стопу незапослености целокупног становништва Немачке.

Проблем представља и непризнавање страних сертификата о стручним квалификацијама и факултетских диплома. Министарка Бемер је нагласила да је недавно донети закон о олакшаном признавању диплома донео одлучујући напредак и да представља камен-међаш интеграције.

Премали удео имиграната у јавним службама

Владина опуномоћеница за интеграцију је указала и на то да су имигранти још увек недовољно заступљени у јавним службама - где њихов удео износи нешто мање од 10 одсто.

У педагошким занимања се примећује побољшање, јер се битно повећао број особа страног порекла које раде у обдаништима и школама (повећање од 21 одсто), средњим школама (повећање од 27 процената) и високим школама (повећање 8 одсто).

„И јавне службе морају да одражавају разноликост нашег друштва. У таквим службама нам је потребно више имиграната, јер они имају улогу моста", нагласила је Марија Бемер. Зато је немачка влада почела рекламну кампању за више имиграната у јавним службама.

Циљ подједнаког учешћа грађана страног порекла још није остварен у многим подручјима друштвеног живота, каже министарка, али додаје да „се ствари развијају у исправном смеру".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи