Признање Милени Ренкл Ристовић

Милена Ренкл Ристовић је за свој вишедеценијски ангажман на пољу побољшања услова миграната у Штутгарту награђена плакетом града Штутгарта. Недавно је за свој рад при Српској православној цркви у Штутгарту примила и грамату владике Константина.

За свој вишедеценијски ангажман на пољу побољшања услова миграната у Штутгарту магистар Милена Ренкл-Ристовић награђена је недавно плакетом града Штутгарта.

Пред око шест стотина присутних у општинској сали, др Волфганг Шустер, градоначелник Штутгарта јој је предао велико признање указавши при томе на целокупни ангажман Милене Ренкл-Ристовић, не само на пољу интеграције већ и на добровољном раду при Српској православној цркви, сазнају Вести.

Међу присутнима поред челних људи града Штутгарта били су свештеници Српске православне цркве протонамесник Слободан Миљевић и протојереј Братислав Божовић, Перо Јанковић, генерални конзул Републике Србије, Јагода Симовић, председница чланица Кола српских сестара, чланови друштва Свети Сава, као и представници српских клубова, пријатељи и чланови породице из Србије.

Милена Ренкл-Ристовић је рођена у Ужицу, а у Немачкој је од 1954. године.

Студије славистике, историје и етнологије завршила је на универзитетима Минстер и Вирцбург, и у Вицрбургу је магистрирала.

По доласку у Немачку радила је у енглеској цивилној служби, потом у Сименсу, па као лектор за јужну славистику на универзитету Вирцбург. Од 1973. до 1989. била је стручни саветник за избор студија и занимања у Штутгарту.

Две године била је благајник и секретар српског културног друштва "Свети Сава" из Штутгарта, а када је основана Црквена школа при српском храму Сабор Срба светитеља и наставник за српски језик.

Учествовала је у оснивању Видовданске и Светосавске академије при цркви у Штутгарту, потом у оснивању Кола Српских сестара при цркви и била је члан управе. Активни је члан управног одбора од оснивања Српског савеза удружења и клубова Баден-Виртемберг.

Милена је учествовала у организовању демонстрација против Нато бомбардовања 1999. као и против албанског терора над Србима на Косову марта 2004.

Обавља дужности у немачким уредима који се баве питањима странаца.

Ове године је за свој ангажман при Српској православној цркви у Штутгарту примила и грамату владике Константина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи