Делић домовине у Јоханезбургу

Успешно је завршена стара и почела нова школска година за ђаке у допунској школи "Свети Сава" у Јоханезбургу. Тим поводом је одржан пригодан културно–уметнички програм са рециталом ученика и квизом знања.

У просторијама Допунске школе Св.Сава у Јоханесбургу одржана је прослава поводом завршетка старе и почетка нове школске године.

Организован је пригодан културно-уметнички програм са рециталом ученика и квизом знања. Виолета Мариновић, професор разредне наставе и Горан Вујичић, амбасадор Републике Србије у Јужној Африци, су свечано поделили ђацима сведочанства, похвалнице и књижице добијене од Mинистарства просвете уз присуство родитеља.

Првог јануара 2012. године, за школу Свети Сава у Јоханезбургу је званично одобрен програм Министарства просвете Републике Србије, сазнајемо од Виолете Мариновић, као и њено званично постављење као професора допунске наставе, после дугогодишнњег волонтерског рада.

Професорка Мариновић и родитељи су се захвалили министарствима која су дала моралну и материјалну подршку школи Св. Сава у Јоханесбургу.

"Процес признавања школе трајао је прилично дуго, а посебну захвалност дугујемо емисији РТС-а „Србија на вези" и уредници Јелени Ђорђевић Поповић која је са својим сарадницима допринела да се убрза тај процес. Гостујући у емисији Србија на вези, госпођа Весна Фила је пренела врло важну и радосну информацију да ће се потрудити да процес признавања школе убрза", истакла је професорка Мариновић.

Школа је званично почела са радом 5. септембра 2009. Пре тога, уз велики ентузијазам Виолете Мариновић, школа је радила седам година у скромним условима.

Сада има сву подршку, од српске амбасаде у Преторији преко Министарства за дијаспору, Владе Србије и Српске православне цркве.

Учионица допунске школе је мала, а зидове красе слике познатих српских научника и просветитеља. Сваке суботе од 10 до 15 сати овај простор представља домовину деци наших исељеника, која ту уче српски, историју, географију, ликовно, музичко и веронауку.

Циљ школе је не само веза са домовином већ и оспособљавање деце за евентуални повратак у Србију и лакшу адаптацију. Школа је отворена за све оне који српски језик сматрају матерњим језиком, а на часовима се искључиво говори српски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи