Мир Божји, Христос се роди

Прослава најрадоснијег празника Рођења Исуса Христа је празник целе породицe, који почиње Бадњим даном. Обичај је да се у току ових дана породица и пријатељи окупљају. Поклоне доноси Божић Бата и ставља их у сламу под трпезом. О Божићу се прави бука, прангија и пуца из пушака, јер бука скрива плач детета рођеног у Витлејемској пећини...

Бадњи дан, уочи Божића, 6. јануара представља почетак Божићног славља. Добио је име по бадњаку који се на тај дан уноси у кућу. Име бадњак повезано са речју "бдети", будући да се на тај дан бдело чекајући рођење Спаситеља. Бадњак је, по правилу, младо церово или храстово дрво и представља симбол дрвета које су, како каже предање, пастири донели Јосифу и Марији да заложе ватру и загреју пећину у којој је рођен Исус.

Бадње вече спаја Бадњи дан и Божић. Зато се у нашем народу каже за неке особе, које су пријатељски блиске и везане да су као "Божић и Бадњидан".

"Добро вече! Честит Божић и Бадње вече!" су речи којима се домаћин обраћа укућанима када у току вечери у кућу уноси печеницу, бадњак и сламу. Домаћица га посипа пшеницом и одговара "Добро вече! Честити ви и ваша печеница!".

Слама се посипа по целој кући. Домаћица у сламу под столом, где се вечера, ставља разне слаткише, ситне поклоне и играчкице, које деца траже и пијучу као пилићи. Слама симболизује ону сламу у пећини на којој се Христос родио.

Када се унесу божићна печеница, бадњак и слама, укућани се помоле, честитају једни другима празник и Бадње вече и седају за трпезу. Вечера је посна, обично се припрема пребранац, свежа или сушена риба и друга посна јела. Божићна печеница се начиње сутрадан.

Божић се празнује три дана. Први дан Божића је увек 7. јануара. На Божић ујутро, звоне звона на православним храмовима, пуца се из пушака и прангија и објављује се долазак Божића и Божићног славља, али уједно и скрива плач детета које је рођено у Витлејемској пећини.

Домаћин и сви укућани облаче најсвечаније одело, и одлазе у цркву на јутрење и Божићну литургију. После службе у цркви се прима нафора, и то је прво што се узима на Божић.

Људи се поздрављају речима: "Христос се роди!" и отпоздрављају: "Ваистину се роди!"

Положајник

На Божић, рано пре подне, у кућу долази посебни гост, који се обично договори са домаћином, а може бити и неки случајни намерник. Први гост на Божић зове се положајник.
Положајник поздрави дом Божићним поздравом, љуби се са укућанима и говори традиционалну здравицу, "џарајући" ватру:

Колико варница, толико срећица, Колико варница толико парица (новца). Колико варница толико у тору оваца. Колико варница толико прасади и јагањаца. Колико варница, толико гусака и пилади. А највише здравља и весеља, Амин, Боже дај".

Положајник симболички представља оне Мудраце који су пратили звезду са Истока и дошли новорођеном Христу на поклоњење. Домаћица послужи положајника, и дарује га неким прикладним поклоном. Положајник је човек, који на Божић, и за целу наредну годину доноси срећу у кућу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи