Сиротиште Светог Саве на југу Африке

Уочи празника, по традицији милосрђа и благости, делегација Црквено - школске општине Свети Сава из Јоханесбурга, посетила је манастир Силаска Светога Духа и сиротиште Светог Саве и однела хуманитарну помоћ. Ускоро ће на афричком сиротишту стајати натпис „Welcome to Saint Sava Children`s Home“.

По вишегодишњој традицији, пред сваки већи празник, делегација Српске Православне Црквено-школске општине Свети Сава из Јоханесбурга, посећује сиротиште Светог Саве у Атридзвилу, којим руководи православни свештеник отац Фрументије.

Све што се за неколико месеци при храму прикупи, чланови црквеног одбора носе деци која живе у великој оскудици у сиромаштву. Помоћ садржи гардеробу, обућу, играчке, техничке предмете, храну (брашно, уље, пиринач, шећер, вино, поврће...) и слаткише за децу. Приложници су биле породице Оливере Ђокић, Иносаве Недић, Живојина и Ладе Јовановић, Наташе Драјвер, Мирјане Михаљевић, Ане Ковачевић, Српска школа "Свети Сава" и Црквено-школска општина Свети Сава", стоји у саопштењу.

На путу до сиротишта, делегација је посетила манастир Силаска Светога Духа који је основао српски монах, архимандрит Назарије (Никодим). У њему се налази храм св. Великомученика Димитрија и две капеле, мањи конаци, трпезарија, иконописачка и столарска радионица, баште, виногради.... Старешина овог манастира је јеромонах Серафим (Ван Ниекерк). Монаси су се придружили делегацији која се упутила у сиротиште.

У сиротишту смо били дочекани са радошцу, искрено, срдачно и са хришћанском љубављу, упознали смо и нове две бебе и сазнали да има и нове деце из Мозамбика. Једна беба ће добити име Назарије, у част и спомен архимандрита Назарија који је био оснивач сиротишта.

После одслужене молитве, отац Пантелејмон је поздравио присутне и рекао да испоручена помоћ не подмирује све потребе сиротишта и да су неопходне чешће посете сиротишту. Отац Фрументије се захвалио оцу Пантелејмону и цлановима Црквеног Одбора и свим парохијанима српске парохије у Јужној Африци који су учествовали у прикупљању помоћи.

Ускоро ће на сиротишту стајати натпис „Welcome to Saint Sava Children`s Home".

"За нас православне Србе у Африци, отаџбини и по целом свету, ово је велика част да се за нашег Светог Саву зна на свим континентима и међу свим народима и да се име нашег првог светитеља и просветитеља, прославља и поштује на крајњем југу афричког континента међу локалним афричким становништвом и то у афричком сиротишту, месту које је, после светиње, Богу најближе и најприступачније", стоји у саопштењу поводом овог хуманог догађаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи