Дарована култура Срба из региона

Концерт и културно вече Срба из Румуније и Мађарске био је празнични поклон Београду. Патријарх Иринеј је на отварању приредбе у петак увече поручио Србима у региону да негују своју културу и језик. Срећковић је истакао улогу културе и уметности у добросуседским односима.

У Коларчевој задужбини је одржан концерт "Празнични поклон - концерт Срба из Румуније и Мађарске". На концерту је представљена културно-уметничка сцена Срба из Румуније и Мађарске, а поред концерта, организована је и изложба Срба уметника из те две земље.

"Политички сусрети, али и културна и уметничка окупљања, посвећена питањима и положају нашег народа у региону, велики су допринос Србије унапређењу регионалне сарадње, помирењу међу народима бивше Југославије и допринос изградњи модерног друштва, уз искрено партнерство са нама најближим државама - нашим суседима", рекао је Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре на отварању концерта.

Патријарх Иринеј поручио је Србима у региону да негују српску културу, веру и језик, да не забораве своју матицу и да буду мост између Србије и земаља у којима живе.

"Желимо да буду добри грађани својих земаља, да буду мостови сарадње између тих земаља и Србије и да доприносе њиховом приближавању. Посебно желимо да не забораве матерњи језик и не само да га уче већ и да се њиме служе", истакао је патријарх.

У оквиру концерта наступили су АКУД „Младост" из Темишвара, вишеструки европски првак у српском фолклору, тамбурашко друштво „Лале са Мориша", Темишварски квартет Наде Петров (Румунија), Српско позориште из Будимпеште са предством „Чудо у Текелијануму", и извођачи народних песама записаних на територији данашње Мађарске. У уводном делу, у оквиру представљања српског издаваштва из две земље, пет српских песника говорило је на сцени стихове из својих књига.

Српско издаваштво из Темишвара и Будимпеште и ликовно стваралашто Срба из ове две земље такође је представљено у оквиру ове приредбе коју су припремиле две кровне српске организације, Савез Срба у Румунији и Самоуправа Срба у Мађарској у сарадњи са Министарством за дијаспору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи