"Жанка" у Чикагу

Прво српско позориште у Чикагу, поставило је и одиграло позоришну представу „Жанка“, у част српске глумице Живане Стокић Жанке.

Српска позоришна сцена и културни живот нашег народа у Чикагу богатији су за још једно изузетно позоришно остварење.

"Жанка", позоришна представа, о лику, раду и трагичном животу, за многе и највеће српске глумице Жанке Стокић, вечите музе и инспирације славног Бранислава Нушића, одиграли су и поставили на сцену Скоки позоришта глумци Првог српског позоришта Чикаго.

Ова представа се, у размаку од десет година, игра по други пут. Оба пута је режију поставила и главну улогу игра Славица Петровић.

"Ово је јако захтевна улога, управо због тога је и волим, јер вас узима целог, све време док сте на сцени. Наравно, Жанка је била највећжа српска глумица тог доба, јер ако је Нушић написао због ње "Госпођу министарку", онда се зна ко је била и шта је била. Сада имамо две награде Жанке Стокић, а имамо и Дане Жанке Стокић. у њеном родном крају у селу Раброву, тако да она јесте синоним за глуму, и свака глумица жели и то је њен сан, да игра Жанку или Госпођу министарку. Једноставно, поредимо их увек, јер Нушић ју је писао по њеном карактеру", каже Славица Петровић.

Живана Жанка Стокић је рођена 1887. године у Раброву, Општина Велико Градиште. Умрла је у Београду 1947. године.

Представа "Жанка" се осврће и фокусира на кошмар предсмртне ноћи, када она евоцира а помало и халуцинира свој славни уметнички живот и надасве трагично искуство.

У првој постави извођења ове представе играли су Славица Петровић, Миша Петковић и Владимир Мулина. Овога пута, Владимира Мулину мења бриљантни Милан Поповић.

У осврту на извођење ове представе бард Првог српског позоришта Чикаго, Миша Петковић истиче:

"Сад је мало дубља негои што је била пре 10 година. Мислим да пре 10 година нисмо имали ни те услове, нити смо имали толико времена да спремамо ту представу. Сад је било мало више времена, мало више смо студирали ликове, тако да мислим да смо мало више ушли у ликове и чини ми се да је ова знатније боља. То су субјективна мишљења, видећемо шта публика каже", каже Миша Петковић.

Писац, новинар, преводилац, публициста и педагог Миодраг Илић, аутор текста "Жанка", у знак подршке позоришту у Чикагу, уступио је право на извођење представе без наплате ауторских права.

Крагујевачки бенд "Освајачи", специјално за представу "Жанка", компоновали су, написали и извели нумеру "Није ружа залуд цветла".

Ова представа је још једна у низу којом ове календарске године Прво српско позориште Чикаго обележава 20 година од оснивања.

Прво српско позориште "Мира Сремчевић" је на индиректан начин изродило још два позоришта, која су самим тим обогатила културни живот чикашке српске заједнице.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару