Србија на вези, РТС Свет, 18.55

Гости у студију су др Милош Бркусанин и Предраг Стевовић. Реприза емисије у 02.20 на РТС Свет.

У Београду се 14. годину за редом организује Конференција српске медицинске дијаспоре, под покровитељством српског краљевског пара. Уз бројне домаће лекаре и еминентне стране стручњаке, предавање ће одржати и представник Медицинског факултета клинике Мејо из САД-а. Више детаља у извештају колеге Бориса Миљевића.

Гост у студију је др Милош Бркусанин са Биолошког факултета у Београду. Захваљујући њему и његовом тиму од септембра прошле године у читавој Србији је уведено обавезно тестирање новорођенчади на СМА (спинална мисична атрофија) Природа ове болести је таква да доводи до трајног одумирања нервних ћелија и зато је битно да се болест открије што раније и терапија почне пре појаве првих симптома. Колико је деце до сада тестирано, које се терапије користе за лечење и колика је њихова ефикасност само су нека од питања на која тражимо одговоре.

Колеге из Зајечара боравиле су недавно у Шангају где су срели и представнике наше дијаспоре. Један од њих је Никола Урошевић, који већ 17 година живи у највећем граду НР Кине. Пре подне ради на клиници као стоматолог, а увече води свој ресторан са специјалитетима српске кухиње.

Крагујевац је један од 17 градова у Србији, који ће овога лета организовати камп за децу наших људи из дијаспоре. Какаве садржаје и активности припремају, шта ће деца имати прилике да виде и обиђу у самопм граду и околини рећи ће нам Предраг Стевовић, члан Градског већа за спорт у Крагујевцу.

У Куршумлијској бањи другу годину за редом организују се ИТФ тениски турнири. Спортисти из свих делова света који су прошлог лета овде освојили своје прве АТП поене, радо се враћају и ове године. Задовољни су, кажу, организацијом турнира: условима за тренирање и опоравак, храном, природом, али и српским гостопримством.

Уредник емисије: Драгана Живојновић

Реализатор: Ернестина Глигоријевић 

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије