Изложба фотографија "Знаменити Срби наши савременици" у Будимпешти

Изложба фотографија "Знаменити Срби наши савременици" аутора Анђелка Васиљевића, дугогодишњег фоторепортера дневног листа Политика, приказана је у Галерији Круг у чувеном будимпештанском Текелијануму, задужбини великог српског добротвора Саве Текелије.

"Мени је, пре свега, био мотив да се одупрем овом светском глобализму, јер велике империје мељу мале народе, они намећу правила...Империја Америка је на самом заласку, али долази можда још моћнија кинеска империја. Онда мањим народима остаје култура, остаје спорт, као што је Новак Ђоковић, снимао сам многе његове мечеве и имам те спортске фотографије. Од њега је иначе тешко добити интервју и не постоје те могућности као код уметника које можете да снимите у лепом светлу, амбијенту, али сам дао слику коју нико не зна, где је миран, тих...", каже уметник.

Током своје богате каријере Васиљевић је направио позамашну збирку уметничких фотографија, а на поставци у Будимпешти приказано је 33 његова рада.

"На мојој изложби је био рецимо Драган Петровић Пижон, фудбалер Црвене Звезде, кад је видео све ове људе у Београду на изложби, рекао је - хвала што сам међу великанима, а ја сам му рекао и да то заслужује јер је био велики фудбалер и селектор репрезентације...", каже Васиљевић.

Наилазимо на портрете Емира Кустурице, Матије Бећковића, Драгана Станића, Боре Драшковића и других Срба који су оставили неизбрисив траг у српској историји.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије