Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

У суседној Мађарској 09. јуна грађани излазе на изборе, а гласаће се на више нивоа – избори су, пре свега, за Европски парламент, а затим, заједно са њима, и локални и мањински избори. Ови последњи су свакако кључни за мањинске заједнице. Реприза емисије у 02.37 на РТС Свет.

У фокусу наше емисије јесу пре свега Срби и српска заједница у Мађарској, њихов однос према овим изборима, колико су они за њих важни, како се за њих припремају, ко су им кандидати, које су то главне теме које ће кандидовати на овим изборима и, наравно, који су им проблеми, какав им је тренутни положај у мађарском друштву, а и њихове садашње активности и свакако, сва друга важна питања у вези са радом  њихових институција и организација.

О свему наведеном сазнаћемо више од гостију у студију-потпредседника Самоуправе Срба у Мађарској Милана Ђурића и професора са Универзитета “Етвеш Лоранд“ у Будимпешти Александра Уркома.

У току разговора са гостима, у емисији ћемо да видимо и занимљиве прилоге о актуелним дешавањима у српској заједници у Мађарској и њиховим активностима, које нам је послала сарадница емисије из Будимпеште Диана Кондић Ђурић. Тако бисмо издвојили важну манифестацију у месту Помаз „Теслини дани“, недалеко од Будимпеште, а коју већ традиционално организује Самоуправа Срба, а такође ћемо се упознати и како је протекао овогодишњи упис малишана у вртиће и први разред српских основних школа.

На крају емисије видећемо и занимљив музички спот са наступа Хора Српске гимназије „Никола Тесла“ у Будимпешти приликом отварања изложбе слика принцезе Јелисавете Карађорђевић у Галерији „Круг“, у прелепој згради Текелијанума.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Марија Средојевић.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије