Свемирје Ракићеве поезије

Промоција нове збирке поезије "Свемирје Бога" и романа "Берлинска опсесија" и "Београдска фасцинација" песника и писца Владана Ракића одржана је у Удружењу књижевника Србије.

Да је лако, песник би био свако. Још мање је лако бити Владан Ракић и није само песник, већ новинар, уредник, некадашњи спортиста и свестрана књижевник.

"Свемирје Бога" нова је збирка поезије, представљена у Клубу књижевника. Осим тога, публици су представљени романи "Београдска фасцинација" и "Берлинска опсесија". Његове речи, уметнички крик, препознају и признају многи књижевници, академици, професори...

"Велики српски песник Владан Ракић, који је освојио преко 20 веома значајних награда, се одважио да напише два романа. У његовом првом роману се преиспитује однос моћи два пола, то је вечита борба и он то ради на изванредан начин, који само наоко представља еротску борбу. То је, заправо, борба за надмоћ, то је судбина сваког људског бића...он заправо, преиспитује у роману да ли уопште постоји љубав...да ли је то фикција, илузија, да ли смо измислили љубав да би нам било лепше, као и многе друге илузије које смо измислили", пита се професор Драган Симеуновић.

Аутор о својим романима каже да су му на неки начин помогли да скине терет са душе.

"Ова два романа су доста исповедна, многи мисле да измишљам, али ради се о једној фамозној Рускињи у коју сам био заљубљен...и тако описујући све те епизоде испада као да су имагинације, али око 80,90 посто је све истинито", каже Владан Ракић.

За део живота који је провео у Брлину каже да је сада рудник инспирација који је тек скоро отворио. Ипак, издваја још један период који је јако утицао на њега лично, али и на његова дела.

"Најпреломнија ствар се дешавала мојим одласком на Косово и где сам се лично уверио како је живети на Косову. Не седети у Београду и причати о томе, ја сам био 13 месеци", каже Ракић.

Писањем је почео да се бави пре више од пола века. Таленат је постојао одувек, али је почео да верује у себе тек после једног важног пословног сусрета.

"Прво што сам написао било је у трећем разреду основне школе када је учитељица задала да опишемо лето и ја сам написао песму коју је похвалила и коју сам изводио на приредбама...мислио сам да ништа не вреди док нисам урадио интервју са Матијом Бећковићем 1989. године", искрен је песник.

Програм промоциједела Владана Ракића употпунили су великани српске књижевности, глумци, музичари и спортисти.

уторак, 25. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару