Маги - од магија

Сегменти живота и музичке каријере Маргите Маги Стефановић – представљени су изложбом фотографија под називом "Кад кренем ка..." постављену на Платоу испред Уметничког павиљона "Цвијета Зузорић" на Калемегдану.

Маги би могло бити скраћено од магија. У случају Маргите Стефановић многи ће се сложити, и они који су је познавали, али подједнако и они који су је гледали и слушали.

Изложба посвећена једној од најталентованијој југословенској јунакињи рок сцене води на магични пут кроз давно прошло време, кроз фотографије које одају утисак као да су јуче усликане.

"Маргита Стефановић представља једну нашу стару идеју да би се жене наших 1980-тих година у историји југословенског рокендрола требало је да представе кроз некакву изложбу. Било је различитих идеја, али смо се одлучили за једну личност и одабрали Маргиту, зато што нам се чини да кроз њен живот, кроз њено дело и судбину, провејава и оно што је красило и остале женске ликове. Жене су биле веома важан део тзв. новоталасне сцене, неколико различитих генерација, а Маргита је обележила целе осамдесете и почетак деведесетих година, својом изузетном уметношћу и изузетним доприносима и у групи и својом једном и комичном појавом", каже коауторка изложбе Зорица Којић.

Аутори изложбе кажу да су се трудили да изаберу фотографије оних људи који су Маргиту волели.

"На првим фотографијама видимо како је њу видео њен тадашњи момак Срђан Вејвода, а затим како време одмиче, ми видимо како њу види добра другарица Горанка Матић и на крају како је Александар Којучев, диван уметник фотографије видео Екатарину Велику у вези са њиховим последњим албумом Неко нас посматра", каже Зорица Којић.

"Дом омладине ове године слави 60 година од оснивања и сматрали смо да треба да кренемо са оваквим пројектом који на неки начин доприноси ревалоризацији рок културе код нас, а Дом омладине је током 60 година био одговоран за рок културу и са те стране ми посматрамо из перспективе 2024. и гледамо на њу као на део културне националне баштине, и у том смислу смо сматрали да је Маги једна од особа која заслужује ту ревалоризацију, једну врсту препознавања њене уметничке величине и вредности...израсла је једна нова генерација публике која слуша Екатарину Велику, веровали или не. Ми имамо пре свега одговорност према новим генерацијама које желе да се упознају са Маги и овом изложбом смо хтели да дамо њен глас, аутентичан, да видимо особу каква је она стварно била и мислим да је изложба одговорила том задатку", каже Драган Амброзић, коаутор изложбе.

На овој изложби је завидан број фотографија које јавност није имала прилику да види. Аутори тврде да има пуно заитересованих из дијаспоре који су најавили посете током лета, а неки од њих директно су заслужни за оне који удахњују нови живот, било лику и делу Маргите Стефановић, било времену и микрокосмосу који је обележила за сва времена.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару