Престижна књижевна награда "Марко Миљанов" за роман "Непоменик" Видаку Масловарићу

О примерима чојства и јунаштва учимо из књига Марка Миљанова, књижевника и војводе, утицајног српског главешине 19. века из племена Кучи у Црној Гори. Зато је данас ствар части и престижа бити носилац међународне књижевне награде која носи његово име. Ове године добитник је Видак Масловарић, рођен у Божићима код Андријевице. До пензије је радио у Радио Београду, сада је уредник Трибине "Француска 7". Важи за једног од најбољих наших писаца данашњице, о чему сведоче бројне награде.

У низу од више десетина значајних награда Видаку Масловарићу је ових дана, испред музеја у Медуну у Црној Гори, свечано уручена и престижна књижевна награда Марко Миљанов за роман "Непоменик".

Каквом поетском дубином одскаче овај роман од других романа?

"Одскаче дубоком мудрошћу и великом лиричношћу. Ја сам, у рецензији коју сам писала, додала да је у овом роману сажета суштина писаца какви су Селимовић, Иво Андрић и Владан Десница. Фасцинантан језик, врло богат, заумни, и та једна прича између главног јунака Захара и Анушке, ћерке једног Јермена", каже мр Милица Јефтимијевић Лилић, песникиња и књижевни критичар.

"Језик којим је написан роман је несвакидашњи начин комбинације једне наративне структуре. Наиме, Видак Масловарић се јавља можемо рећи, чак из најбоље традиције реализма, да би у једном тренутку његова приповест заличила на стварносну прозу у њеном најбољем значењу, у распону од Милисава Савића до Тишме, да би тек на крају читања, у једној врсти седиментације, или слегања, читавог тог корпуса, у ствари схватили да је то језик који прави једну специфичну функцију замене у односу на значење које доноси поента", каже проф. др Ђорђе Сибиновић, књижевни критичар

Ви правите један спој са Београдом и Црном Гором, одакле потичете, али имате доста и косовских награда, тако да сте инволвирали и КиМ?

"Косово је један простор где су моји родитељи, браћа и сестре више деценија живели, неки се и родили доле, и будући да је и тада тај простор био усудни простор као што је и сада, са њега су морали да оду...али, ето, догодило се мој повратак реализује и лепим поводом и да се реализује на простору где се налазе и гробна места мојих најмилијих. Али је свакако значајно да писци, радећи у култури, радници у спорту, да поведу рачуна да те просторе поново вежу, тим пре што у Црној Гори живи једна значајна популација српског народа", каже Видак Масловарић.

Масловарић је члан УКС и Удружења књижевника Црне Горе, члан Управног одбора и потпредседник УКС. Својим обимним делом, књигама есеја, збиркама поезије, драмама, антологијама, књижевним критикама и мноштвом награда справом се сврстава у бардове српске књижевности.

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије