"Срби за Србе" окупљени у Либертвилу

Хуманитарна организација "Срби за Србе" настала на инцијативу наше дијаспоре у Америци, већ готово деценију и по помаже вишечланим и социјално угроженим породицама на Балкану. Чланови организације, окупили су се ових дана у манастиру Св. Саве у Либертвилу, како би прославили крсну славу, Светог Василија Острошког.

Хуманитарна организација "Срби за Србе" чија је главна идеја у настајању и сама реализација потекла из дијаспоре, традиционално је широм света обележила крсну славу Светог Василија Острошког.

Огранак организације је у САД је централно обележавање славе организовало у манастиру Светог Саве у Либервилу, а свечани ручак био је уприличен на имању Српске братске помоћи надомак Чикага.

"Ево већ 14 година се скупљамо, радимо акције широм Америке, али ове гоидине смо одлучили да ћемо славу прославити заједно, јер су се огранци мало раширили, није само Чикаго и Њујорк, већ Сан Дијего, Далас, Мајами, Бостон, Вегас...широм Америке имамо чланове који помажу, који су активни са "Тројкама" и другим дешавањима, тако да смо се ове године скупили на једном месту, и некако логично је било у Чикагу", каже Перко Петровић, председник организације Срби за Србе у САД.

У САД је хуманитрна организација "Срби за Србе" започела свој рад 2010. године, и од тада се организација прогресивно ширила, тако да данас имамо огранке у 14 различитих градова широм Америке.

Својим несебичним залагањем, радом и различитим активностима, до сада је прикупљено и послато преко 2 милиона 300000 помоћи.

"Главни приоритети организације на америчком континенту су омасовљење саме идеје "Срби за Србе", односно помоћи вишечланим и вишедетним породицама широм Балкана. Трудимо се овде да се удружујемо, да организујемо различита дешавања, "Тројка из блока", различите хуманитарне манифестације и да промовишемо нашу идеју вишечланим и вишедетним породицама", каже Небојша Живковић, секретар организације Срби за Србе у САД.

На овом свечаном скупу председник организације за САД, Петко Петровић, сумирао је досадашњи рад организације. Присутнима су приказана и два краћа документарна филма, а одржана је и мини аукција.

У музичком делу програма наступила је веома талентована и гласовно надарена Вера Столић, која изводи и пева српску етно и изворну музику.

Заједно са Вером, све симпатије присутних побрала су деца нашег кошаркашког аса Николе Јестратијевића, који је главни координатор организације за све акције "Тројка из блока".

"Овде заиста има пуно наших људи, нешто што мене испуњава је кад дођем међу наше људе који не живе у нашој земљи и увек је то посебан осећај. Пропутовала сам пуно земаља, а ово ће да ми остане у дивној успомени, јер наши људи су пуни неке топлине и код њих се види емоција и љубав према својој традицији, према земљи и својој култури и наслеђу и умеју то да негују и чувају и то је оно шта је најважније", каже Вера.

Овогодишња прослава саве у Чикагу била је прва централна прослава. Било је чланова из различитих градова Америке, као што су Далас, Њујорк, Бостон, Сан Дијего, Финикс, Кливленд, Колумбус, Вашингтон и други.

Организаори се надају да ће то убудуће бити традиција. Хуманитарна организација "Срби за Србе" је регистрована и активно ради у 11 држава широм света.

четвртак, 20. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије