Замуровић: За добру фотографију потребна је искреност

Драгољуб Замуровић је уметнички фотограф из Београда. Аутор је бројних фотомонографија, а његови радови недавно су приказани публици у Мађарској.

"Ово је моја фотографска прича о Балкану. То није историја, то је само оно што сам ја видео и доживео. Почињем са фотографијом из Македоније која је мени јако битна. Кад сам био дете, имао сам један сан, а то је да отворим једну књигу и видим своју фотографију. Тај сан сам сањао све до 1991. године и онда се то десило, добио сам магазин Тајм, и случајно отворио на месту где сам видео своју фотографију", прича о својим почецима уметнички фотограф Драгољуб Замуровић.

Иако је по формалном образовању архитекта, Драгољуб Замуровић ипак је своју професионалну каријеру посветио уметничкој фотографији.

Аутор је више фотомонографија са темама из Србије, региона и целог света. Његове фотографије објављиване су у најугледнијим светским часописима, а за свој рад награђиван је високим међународним признањима.

Људи, предели, догађаји већ деценијама су у фокусу објектива Драгољуба Замуровића, као његова неисцрпна инспирација.

Видели смо јако пуно веома речитих фотографија које сте Ви снимили. Шта је, заправо потребно да би се направила квалитетна, добра фото репортажа?

"Пре свега искреност. Морате прићи отвореног срца. Ако кренете да нешто снимате, а желите да покаете одређену ствар, то не иде. Имао сам једног колегу који је исто сликао рат, нажалост као и ја, и он је носио са собом огледалце и чешаљ, и свим војницима је то давао, да се дотерају пре сликања. Ја нисам та врста фотографа, ја не волим ништа да мењам, а оно што видим ја сликам. Покушавам да будем колико год могу реалан, некад успем, некад не успем...Покушавам у сваком случају да кажем истину. У предговору нове књиге ја пишем о томе да ово није историја што ја радим, то је оно шта сам ја видео и доживео. Можда се нешто иза друго догађало, али ја оно што видим то снимим и то прикажем", искрен је Замуровић.

среда, 19. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије