Академик Крестић о лажном југословенству

Академик Василије Ђ. Крестић је аутор више од двадесет књига и један је од писаца капиталног дела наше историографије, "Историје српског народа." Радови академика Василија Крестића се односе на политичку, друштвену, економску и културну историју. Посебну је пажњу посветио историји Срба у Угарској, српско-хрватским односима и узроцима геноцида над Србима у Хрватској. Крестићеве књиге су преведене на енглески, француски и немачки језик.

Професор историје Василије Крестић, као врли истинотражитељ се , између осталог дуго бавио историјом Срба и Хрвата, идејом југословенства, културном историјом, написао више од 250 радова и четрдесетак књига, од којих су изузетно цењене она о усташком геноциду у Јасеновцу, али и о југословенској великохрватској идеји још код Јосипа Јураја Штросмајера, о чему каже:

"Грешка је управо тих наших интелектуалаца који нису познавали стремљења хрватског политичког друштва. Они нису успели да продру у суштину југословенства, на тој идеологији на којој је створена Југославија. А то је било лажно југословенство. То је било апокрифно југословенство. Оно је било само по имену југословенско, а по суштини хрватско и великохрватско. То југословенство је створио као идеологију јаковачки бискуп Јосип Јурај Штросмајер, а он је био пре свега Хрват и то великохрват, који се држао хрватског државног о повјесног права, а то право је подразумевало велику етнички чисту Хрватску", каже професор Крестић.

Најзапаженије чињенице и сазнања академик Крестић је објавио даље у књизи "Досије о генези геноцида над Србима у НДХ" и за чије идеје водиље стоји и данас.

"Јер идеологија геноцида управо зато што она није осуђена, што нема последица по оне који су геноцид извршили, него су чак награђени. Треба очекивати да ће се у погодном тренутку, не дао нам Бог, појавити, ако ми не будемо имали довољно памети и довољно спретности и знања и способности да му се супротставимо", каже Крестић.

Академик Крестић је говорио на многим научним скуповима, више пута награђиван и превођен на више језика, оставши и опставши као доказани непоколебљиви борац за правду и истину.

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије