Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

У фокусу емисије овога пута су теме из културе, а гост је млади бањалучки позоришни редитељ Александар Пејаковић који ових дана у Лазаревцу, са премијером представе „Дивљи лабудови“, Ханса Кристијана Андерсена, најављене за 25. април, обележава своју 50. јубиларну режију. Реприза емисије у 02.06 на РТС Свет.

Главне теме разговора са Александром Пејаковићем, осим о његовом 50. јубиларном редитељском наступу са представом у Лазаревцу, односе се и на свеукупне новости о позоришним и другим културним дешавањима у самој Бањалуци, али и Републици Српској у целини. Такође ћемо сазнати и о Пејаковићевом богатом ангажману у бањалучком Дечјем позоришту, где је стално запослен, али и о припремама за традиционални Међународни фестивал „Кестенбург“, за наредну годину, чији је идејни творац и директор, а на којем учествују студентска позоришта са свих континената, а одржава се истовремено, осим у Бањалуци и, наравно, у Београду, и у више земаља света.

Такође, видећемо више занимљивих прича из региона али и дијаспоре. Најважнија вест долази нам из Книна, а припремили су је стални срадници емисије из Вуковара, екипа ТВ продукције ЗВО Вуковар, који су пратили свечано прошлонедељно отварање Српског културног центра у Книну, четвртог такве врсте у Републици Хрватској, поред већ раније основаних у Белом Манастиру, Славонском Броду и Удбинама.

За простор Хрватске веже нас и важна али и тужна прича о месту Зрмања, код Грачаца, у југоисточном делу Лике, које је, могло би се рећи, готово пусто, а где је све до рата деведесетих живелио прилично бројно и већинско српско становништво, а током рата деведесетих под притиском хрватских националиста махом избегло или протерано, да би данас, уз тек нешто мало повратника, ту борави тек понеко углавном старачко домаћинство.

Из емисије бисмо издвојили, такође још једну важну и занимљиву причу, прилог који нам је послала стална сарадница из Мађарске, главна и одговорна уредница интенет портала „Варош ТВ“ из Будимпеште Диана Кондић Ђурић, а односи се на важан студиозан рад новинарке из Београда Бранке Петровић, односно њене припреме рукописа за књигу о српској вероисповедној школи у Новом Сентивану, недалеко од Сегедина, једној од најстаријих српских школа у овој нама суседној земљи.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара