Србија на вези: Ђорђе Кадијевић - анегдоте, РТС Свет, 23.35

Редитељ Ђорђе Кадијевић вратио нас је у осамдесете године препричавајући догодовштине са снимања серије "Вук Караџић". Блиставог ума, присећео се детаља и живописно нас увео у амбијент снимања ове чувене серије...Реприза емисије у 02.03 на РТС Свет.

Ђорђе Кадијевић је редитељ, историчар уметности, ликовни критичар и универзитетски професор. Кроз уметност коју је створио провејавају његова луцидност и мистичност. Серија "Вук Караџић" коју је режирао освојила је Гран при Европе у Италији, а Унеско је уврстио у европску и светску културну баштину.

Поред ове значајне награде Кадијевић је добитник бројних признања међу којима су Сретењски орден Србије, Плакета и Златни печат Југословенске кинотеке, Вукова награда. Крајем 2023. добио је и признање за најбољег глумца на међународном фестивалу играног и документарног филма “Сент Ендрјуз” у Великој Британији.

Чувени италијански књижевник и филозоф Умберто Еко је говорећи о серији о Вуку, истакао да је ово дело сведочанство не само југословенске, српске, већ и европске историје.

Чућете најзанимљивије детаље са снимања серије "Вук Караџић"...

Уредник емисије Тамара Дрезгић

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво