Србија на вези

И у овој години са „Србијом на вези“. Емисија "Србија на вези" на програму је вечерас у 18.55 на РТС Свет.

Са „Србијом на вези“ смо и у новој календарској години, 2024., са којом настављамо да пратимо актуелне процесе, односно сва дешавања и занимљивости које се тичу наше дијаспоре и Срба у региону, као и њиховој повезаности и сарадњи са матицом Србијом.

Емисија понедељком, која је као и до сада посвећена темама из региона, пре свега оним причама које се односе на наше сународнике Србе у суседним земљама, њихов положај и актуелна свеукупна дешавања, овога пута, у првој овогодишњој емисији, у средишту пажње ставља јубилеј 120 година од оснивања једног од најстаријих штампаних српских медија „Српско коло“, лист Срба из региона.

Гост у студију, главни и одговорник „Српског кола“ Трифко Ћоровић, упознаће нас како са богатом историјом овог листа, од његовог оснивања давне 1903.године, са познатим српским интелектуалцима, писцима и другим угледним личностима, са почетка и средине 20. века, који су га тада уређивали и писали за њега, као и са данашњим функционисањем тог гласила и изазовима са којима се лист суочава у данашње време.

У току разговора са са уредником Ћоровићем чућемо и изјаве о важности овог јубилеја, свечано обележеног у Дому Војске Србије у Београду, и о важности самог листа, односно како то виде председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, на чију је инцијативу лист „Српско коло“ обновљен 2015. године, као и уредник издавачке делатности СПКД „Просвјета“ у Загребу Чедомир Вишњић.

Најновије насилничко дивљање у Вуковару такође су једна од тема емисије. Шта су мотиви и позадина те најновије агресије, овога пута групе младих навијача, познатих као „Бед блу бојси“, упућене према српској мањини, и какав је могући епилог свега тога чућемо од заменика градоначелника Града Вуковара Срђана Колара.

Из емисије издвајамо и две занимљиве приче које су нам послале колеге из јавног медијског сервиса Републике Српске. Прва се односи на атмосферу прославе православног Божића у саборном храму Српске православне цркве у Сарајеву, а друга је пренос слављеничког ватрмета са дочека Српске нове године у градовима Републике Српске.

У музичком делу емисије уживо ће нам се представити веома талентована шеснаестогодишња Јана Симоновић, која ће за ову прилику отпевати познату народну песму са косовско-метохијског подручја Србије „Удаде се Јагодо“.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић.

 

 

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару