Читај ми!

Србија на вези

Овог понедељка у фокусу емисије је завичајно Удружење Требињаца „Јован Дучић“ у Београду, које већ скоро десет година у главном граду Србије окупља земљаке из старог краја, и Културно уметничко друштво "Благоје Паровић" из Гајдобре, које пуних пет и по деценија чува и негује фолкор старог и новог завичаја.

Гости у студију су председник Удружења Требињаца „Јован Дучић“ Жарко Ј. Ратковић и уметнички руководилац у КУД „Благоје Паровић“ Милош Бабаљ, из Гајдобре, код Бачке Паланке , места које су након завршетка Дргогог светског рата масовно населили колонисти, Срби из Источне Херцеговине, највише из Требиња. Овом приликом сазнаћемо нешто више како о самом Удружењу Требињаца у Београду, његовом раду и основној мисији, тренутним активностима и плановима, тако и о КУД „Благоје Паровић“, које ове године бележи 55 година постојања, о њиховим раду, односно активностима којима они кроз песму и игру чувају успомену на стари крај, на своје претке и обичаје.

У оквиру разговора видећемо и наступ певачке групе из КУД „Благоје Паровић“ која ће из свог богатог репертоара за ову прилику извести неке од познатих старих народних песама из херцеговачког краја као што су „Херцеговачка бројаница“ и „Херцеговачка ганга“.

Други део емисије, могло би се рећи, посвећен је школству. Прилог наших сарадника из РТРС доноси добру вест о Универзитету Источно Сарајеву, у Републици Српској, по којој би та високошколска институција ускоро добила спољну акредитацију.Из другог дела емисије издвојили би смо још две занимљиве приче које се односе на српско школство у Мађарској, а које је припремила сарадница емисије из Будимпеште Диана Кондић Ђурић. Први прилог се односи на свечано обележавање 30 година самосталног српског школства и јубилеј којим се обележава самосталност Српског образовног центра „Никола Тесла“ у Будимпешти, коме су присуствовали и високи званичници Србије, Српске и, наравно, Мађарске. Други прилог је прича из места Чип, на дунавској ади, код оближњег српског манастира Ковин, где је такође ових дана свечано отворена обновљена зграда некадашње српске вероисповедне школе, која ту постоји од 1863. године, и где су се некад школовала српска деца из тог места и околине, а од ове најновије обнове служиће као српски клуб где ће се наши сународници свакодневно окупљати.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић.
 

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару