Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Гост у студију је аутор опере „Шум шуме преко поља“, недавно премијерно изведене у Дому Војске Србије, у Београду, музичар и композитор Александар Сале Седлар. Реприза емисије у 01.57 на РТС Свет.

Веома потресна драмска опера „Шум шуме преко поља“ о страхотама и страдањима у концентрационим логорима широм поробљене Европе од стране нацистичке Немачке током Другог светског рата, а пре свега на примеру једног од највећег од свих тадашњих логора – у логору смрти Јасеновац, кога је основала марионетска расистичка Независна Држава Хрватска, један је потпуно нов начин да се представе сви ужаси тог логора у коме су невино, на најбруталнији начин, масовно страдали пре свега Срби, али и Јевреји и Роми.

Гост у студију је аутор ове опере, недавно премијерно изведене у Дому Војске Србије, у Београду, музичар и композитор Александар Сале Седлар, један од најперспективнијих и најуспешнијих млађих српских композитора, чија се дела са великим успехом изводе по Европи, Америци, Аустралији и Јапану. Осим што ћемо да видимо инсерте из овог јединственог крајње дубоко емотивног и потресног оперског дела, од аутора Седлара поред осталог сазнаћемо и о мотивима за истраживање и реализацију јасеновачке трагедије кроз једну посебну уметничку форму као што је опера, о реакцијама публике, плановима за извођење овог дела не само у Србији него и пред иностраном публиком.

Везано за трагичну прошлост страдања Срба видећемо и како је протекло одавање почасти страдалим српским војницима из времена Првог светског рата на српском војничком гробљу у Сегедину, у суседној Мађарској, које је за нас забележила наша сарадница Диана Кондић Ђурић, одговорна уредница интернет портала „Варош РТВ“ у Будимпешти.

У другом делу емисије гост је крајишки књижевник и сликар Слободан Амановић, Београђанин, родом из Книна, где је и започео своју богату сликарску и књижевничку каријеру, а говори поводом најновије књиге „Кад цикне звоно“, о тешком животу Крајишника, њиховом егзодусу после трагичног грађанског рата након распада Југославије, и животу и изазовима са којима се сусрећу у новим срединама.

Занимљиву причу нам доноси и Владан Ракић, који је пратио свечаност у Удружењу књижевника Србије, у Београду, где је присуствовао уручењу награде „Слава Србину” академику Кости Чавошком, високог признања које додељује Српски национални савјет Црне Горе, а утемељену поводом Дана уједињења Србије и Црне Горе 01. децембра 1918. године.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић.

четвртак, 04. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару