Читај ми!

Норвешки студенти заинтересовани за наш народни мелос

Наш успешни хармоникаш који живи у Норвешкој, Јован Павловић, и ове године је, трећи пут, довео у Београд студенте џез одсека у Тронтхајму (Норвешка), и одржао први солистички концерт у Београду после 30 година колико је прошло од његовог одласка из родног града.

Двадесет два студента џез одсека у Трондхајму и ове године дошли су да проведу време у Београду, упознају наш народни мелос и похађају радионице са нашим музичарима.

"Они имају 19 година што је важан фактор, јер обично још ниси пуно путовао и обично су студенти знатижељни. Ова група јесте, добра су деца, воле све што је ново и заинтересовани су да науче, да апсорбују музику и све што им је интересантно...имали смо и лепо време, кренули смо са минус 3 а слетели на плус 23.

Поред активности са студентима, Јован је стигао да одржи и слистички концерт на хармоници у Установи културе Пароброд, први од када је пре 30 година отишао из Србије.

"Нисам свирао солистичке концерте, али сам свирао са различитим групама и пројектима све време, иако сам живео у Норвешкој...стално сам долазио и водио различите пројекте и сарађивао са музичарима одавде...али до сада нисам свирао соло концерт, а разлог што сам се одлучио на то је што сам пре годину дана издао соло албум са мојом ауторском музиком и желим да промовишем то, чак сам добио и подршку од Норвешке државе да то промовишем по Европи. Био сам на турнејама са овим мојим соло пројектом...

Оно што је чињеница кад си фриленсер, а свираш хармонику, не можеш да живиш само од тога што свираш тај инструмент, без обзира у којој земљи.То значи да сам мало проучавао композицију, тако да компонујем, аранжирам музику за симфонијске оркестре, за камерне оркестре, хорове, пишем музику за позориште, документарни филм...", каже Јован.

Да ли је то склоност ка импровизацији или нешто друго?

"Добро питање, мислим да је импровизација најважнија ствар што се тиче комуникације, и сада када причамо, ми импровизујемо...ако та импровизација може да се примени у музици, онда може и у свакодневном животу. Најважније је да човек има толико информација од раније, да те информације може у тренутку да покупи и да их пласира на право место...тако је и у музици, и комуникацији и свему...", каже Јован.

Из Београда наш познати хармоникаш одлази на даљу турнеју по европским земљама, као прави амбасадор српске културе.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару