Читај ми!

Путеви и пријатељства - уметност градње

Прича о једном дивном пријатељству стиже нам из Кине. Поводом десете годишњице иницијативе "Појас и пут" објављена је занимљива прича о блиским пријатељицама које су у Србији дале значајан допринос изградњи пројеката саобраћајне инфраструктуре који се реализују у оквиру ове иницијативе.

Новинари кинеског дневног листа Чанг Ђанг обишли су широм света двадесет локација како су посетили градитеље путева из Вухана који раде у оквиру иницијативе Појас и пут.

У Србији објављују причу о Ли Ђеј и Драгани Личанин Данојлић, наводећи да су се њих две први пут среле пре 10 година на првом инфраструктурном пројекту који је изводила кинеска грађевинска компанија у Европи, а реч је о изградњи моста Земун-Борча.

Ли Ђеј је била инжењер задужен за контролу квалитета, а Драгана преводилац, која се тада управо вратила са студија на Универзитету Ћинхуа.

Десет година касније, среле су се поново, и то на изградњи деонице Нови Београд - Сурчин. Ли Ђеј је постала заменик директора пројекта, док је Драгана професионални преводилац.

Кинески новинар истиче да је Ли Ђеј, иако три године млађа од Драгане, прва добила бебу. Затуднела је 2014. године пред крај радова на мосту Земун - Борча. Пошто јој је то била прва трудноћа, а била је у страној земљи, осећала се, како каже, мало несигурно.

У помоћ јој је притекла Драгана са својом породицом, која је тада рекла да је њихов дом и њен дом, и да, док је у Србији, уколико има неких проблема или је тужна, увек може доћи до својих пријатеља.

Због одласка Ли Ђеј у Кину на порођај, путеви им се, како наводи кинески новинар, разилазе. Драгана напушта Чајна комјунукејшн констракшн компани.

Неколико година касније, и Драгана се удала и добила дете. Позвала је породицу Ли Ђеј на бабине, тако да су се две породице детаљније упознавале и све више зближавале.

Данас, након 12 година живота у иностранству, Ли Ђеј је за друго дете изабрала име Јилу, што значи пут.

У завршној фази деонице пута Сурчин - Обреновац, Ли Ђеј је позвала Драгану да се поново врати у компанију и буде очевидац брзог развоја Србије након приближавања иницијативи Појас и пут.

Кинески новинар подсећа на крају извештаја на стару кинску пословицу: ако желите да будете богати, прво изградите путеве.

Путеви су изграђени, пројекат Земун - Борча први је који је једна кинеска грађевинска компанија завршила у Европи, док је деоница Сурчин-Обреновац први аутопут у Србији који је завршен пре рока у последњих скоро 30 година. Назван је моделом кинеско-српске сарадње, а изграђено је и једно пријатељство за читав живот.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару