Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

У средишту емисије овог понедељка је најважнија културна манифестација не само у Београду и Србији него и у региону, а по многима, и једна од највећих културних манифестација књиге у самој Европи као целини – 66. Међународни сајам књига у Београду који је свечано отворен у суботу 21. октобра и трајаће све до краја ове недеље, до 28. октобра.

Међународни београдски сајам књига већ деценијама заузима централно место у календару културних дешавања југоисточног дела Европе. Ова регионално највећа манифестација посвећена књизи бави се промоцијом књижевног стваралаштва и образовања, културном разменом са иностранством и покретањем актуелних књижевних и друштвених питања.

Осим многобројних домаћих издавача и писаца Сајам је и ове године окупио велики број страних учесника, а земља почасни гост је Француска. Такође су на овој великој књижевној смотри већ традиционално узели учешће и српски издавачи и писци из свих земаља региона као и дијаспоре.

Гости у студију су уредник „Просвјете“ из Загреба Чедомир Вишњић, који ће нас упознати са чим је све  ова најзначајнија културна установа Срба у Хрватској изашла на овогодишњи сајам, као и о ономе о чему и сам пише, али и о другим темама  везаним за положај и улогу Срба у тој земљи, пре свега у пољу културе и образовања, као и српски писац из Темишвара Милан Радин, који осим представљања свог књижевног ангажмана, односно најновије књиге коју ће промовисати на сајму, говори и о српским писцима у Румунији, о чему они најчешће пишу, али и о другим занимљивим темама.

Важан догађај ове недеље је и 111 годишњица велике Кумановске битке, из времена Првог балканског рата 1912. године, који је значио прву велику војничку победу српске војске и њен допринос у завршном чину ослобађања тадашњег југа Србије, данас Републике Македоније, али и целог Балкана од вишевековне турске Отроманске окупације. Како је протекло овогодишње свечано обележавање тог значајног догађаја на Спомен комплексу „Зебрњак“ пратила је за нас екипа „Србтела“ из Скопља.

Такође, ту су и друге важне приче попут приче нашег сарадника Николе Лакића из Темишвара који је забележио свечано обележавање 250 година  постојања српског православног храма у месту Чанад, на северозападу румунског дела Баната, са још увек знатним бројем српског становништва. Колега Миле Новаковић забележио је сећање на страдале Србе  у логору у Араду (Румунија) током Првог светског рата.

Свечаном академијом, као и промоцијом Петог тома Енциклопедије Републике Српске и изложбом радова најеминентнијих српских сликара друге половине двадесетог века, Академија наука и уметности Републике Српске, обележила 30 година рада и постојања. Са промоције и изложбе извештавају колеге из Радио телевизије Републике Српске.

Реприза емисије у 02.25 на РТС Свет.

 Уредница емисије Нада Вукелић                                      

Редитељка Ерна Глигоријевић.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару