Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Ових дана покренута је хуманитарна акција под називом „Заједно за Крајину“ у циљу да се сакупи помоћ Србима повратницима који живе на простору Епархије бихаћко-петровачке, односно у оном њеном делу који покрива Федерација Босне и Херцеговине (БиХ), један од два ентитета у данашњој Босни и Херцеговини. Гост у студију координатор акције “Заједно за Крајину“ Душко Ћутило.

Ову хуманитарну акцију, чија је инцијатива потекла од Савеза крајишких удружења из Новог Сада, и уз благослов Епархије Бихаћко-петровачке, до сада је подржало више од 40 завичајних удружења из Србије и Републике Српске, затим Федерације БиХ, Црне Горе, као и других из региона и дијаспоре.

Шта су мотиви ове акције, када она почиње, на који ће начин да се прикупљају средства, ко су све донатори, на који начин и коме да се јави сви они који желе да се укључе у акцију, као и где ће конкретно да буде упућивана помоћ, само су нека од питања на која ће одговор да да гост у студију координатор акције “Заједно за Крајину“ Душко Ћутило.

У другом делу емисије видећемо екклузивни интервју Вање Васић са шефом Представништва Републике Српске у Бечу Младеном Филиповићем, у свечаној сали Алберт хола, поводом јубилеја СПКД „Просвјета“ у аустријској престоници.

Из емисије би смо издвојили и важне и занимљиве приче које нам стижу од новинара сарадника из Мађарске и Румуније. Видећемо како је протекло отварање овогодишње традиционалне манифестације Месец Српске културе у Будимпешти, у организацији Самоуправе Срба у Мађарској, а коју је ове године подржао и председник Републике Срске Милорад Додик. Упознаћемо се и са познатим КУД „Банат“ из места Деска, покрај Сегедина, где је ове године ово фолклорно друштво обележило јубилеј од 75 година од оснивања и веома успешног рада.

Важан догађај крајем прошле недеље имали су и наши сународници у суседној Румунији. Наиме, у српском месту Соколовац, на румунској обали Дунава, свечано је отворена Спортска дворана која носи име легендарног Миодрага Белодедића, румунског фудбалера српског порекла, рођеног у том крају, а иначе и дугогодишњег првотимца „Црвене Звезде“. Посебност овог спортског објекта јесте у томе што је вишенаменски, није предвиђен само за фудбал и друге спортске активности, већ и за културна окупљања младих.

Уредницa емисије Нада Вукелић

Редитељка Ернестина Глигоријевић

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару