Читај ми!

Попис ће показати колико Срба живи у Албанији

Осамнаестог септембра почео је попис становништва у Албанији. Ово је прилика да сазнамо колико Срба и других националних мањина живи у тој земљи, чији тачан број није познат, због касног доношења Закона о заштити мањина, који је на снагу ступио тек 2017. године. Попис у Албанији трајаће до 30. октобра ове године.

За нешто више од сто година постојања, Албанија је имала 11 пописа становништва чији је број био највећи у време комунистичког режима Енвера Хоџе. Земља је тада имала више од три милиона грађана. Није постојала друга, већ само једна национална припадност - албанска. Данас свако може слободно да се изјасни и другачије.

"Мени није никакав проблем да кажем, и обрнула сам презиме на Брајовић...на попису ћу кажем да сам Брајовић и да сам и ја и моја деца Срби", каже Милојка Брајовић, Српскиња из Скадра.

После пада комунистичког режима, попис становништва обављен је само два пута, 2001. и 2011. године. Последњи није признало ниједно удружење националних мањина која живе у Албанији, јер њихов статус није био законом уређен.

"Албанија има 9 националних мањина признатих, а једна од зих је и српска мањина, тако да ко год жели да се изјасни као Србин, не би требало да буде сметње, пошто ми постојимо на папиру као национална мањина. Колико ће се људи изјаснити, то је ствар њихове воље", каже Зоран Ајковић, председник Удружења Свети Јован Владимир.

Грађани су дужни да учествују у попису и дају информације тражене у упитнику на потпун, тачан и поуздан начин.

Међутим, изузетак су питања о етничкој припадности, вероисповести и језику, за које могу да изаберу опцију - не бих да одговорим.

"Пописом се траже подаци о демографским, економским и социјалним карактеристикама појединаца, што подразумева питања о старости, полу, односима између чланова домаћинства, месту рођења, нивоу образовања, запослењу, о онима који су напустили земљу, о етничкој припадности, вероисповести, инвалидитету, као и о условима становања и веома је важно да добијемо реалан број оних који живе у земљи", каже Елса Дуљи, директорка албанског Института за статистику.

Новина пописа који ће трајати до 30. октобра је да ће пописивачи одговоре грађана бележити на таблетима. За попис је ангажовано 7500 људи, а како је најављено, званични резултати биће најављени 30. јуна наредне године.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару