Читај ми!

Србија на вези, РТС Свет, 18.55

Нова сезона емисија „Србија на вези“, за период 2023/24. године, отвара се темама и причама из региона, пре свега оним догађајима који се тичу живота, активности и проблема Срба у нама суседним земљама. Гост емисије је шеф Представништва Српске у Србији Млађан Цицовић.

У фокусу емисије јесте манифестација Дани републике Српске у Србији.

Наиме, средином следеће недеље, у више градова Србије, почињe овогодишња вишедневна манифестација „Дани Републике Српске у Србији“, пројекат покренут 2013. са идејом да се Србији и њеним грађанима на свеобухватан и јединствен начин представи овај, један од два ентитета Босне и Херцеговине (БиХ) и његови потенцијали. Традиционална манифестација, у организацији Представништва Републике Српске у Србији, а која покрива све области деланости - привреде, туризма, науке, просвете, културе, спорта и других, биће свечано отворена у Београду, 20. септембра, уз присуство високих привредних, политичких, културних и других представника Српске и Србије.

Гост емисије, шеф Представништва Српске у Србији Млађан Цицовић, упознаће нас не само о томе како ће да изгледа овогодишња манифестација, ко су учесници, и у којим све градовима у Србији је предвиђено да се она одржава, него ће се осврнути и на друга актуелна дешавања у Српској, али и у БиХ као целини.

Из емисије бисмо издвојили још неке занимљиве теме и приче. Упознаћемо се и како протиче традиционални Међународни сајам књига у Бањалуци, ове године 28. по реду, затим ко су све овогодишњи излагачи и каква је посета. Видећемо и занимљиву причу из Темишвара, где се сваке године у септембру одржава фолклорни фестивал „Маратон српске народне игре и песма“ где Срби из нама суседне Румуније представљају са својим богатим националним фолклорним мелосом.

Сам крај емисије издвојен је за музички спот посвећен 90-тој годишњици рођења једног од најпознатијих српских и југословенских песника, рођеног у Сарајеву, Душка Трифуновића. Чућемо једну од његових најпознатијих песама “Пристао сам бићу све што хоће“, у извођењу чувеног рок састава „Бијело дугме“.

Реприза емисије у 02.35 на РТС Свет.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић

четвртак, 21. септембар 2023.
23° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"