Читај ми!

Иванин грчки кутак

Ивана Симић Апостолоу, рођена Крагујевчанка, после завршеног Факултета политичких наука у Београду и већ одабраног професионалног пута у медијима, дала је шансу новом почетку...пословном, али и приватном. После дугогодишње везе „на даљину“ са својим садашњим супругом, Грком, решила је да заснује породицу у Атини.

Ивана Симић Апостолоу, рођена Крагујевчанка, после завршеног Факултета политичких наука у Београду и већ одабраног професионалног пута у медијима, дала је шансу новом почетку...и пословном, али и приватном. После дугогодишње везе „на даљину“ са својим садашњим супругом, Грком, решила је да заснује породицу у Атини.

„Мислим да свима нама који одемо у страну земљу на почетку буде јако тешко без обзира код кога идемо и којим поводом тамо одлазимо. Мислим да је највећа препрека кад се сетим тих давних дана – језик. 5.00 Други изазов је чини ми се била та администрација, коју сигурно, сви морамо да прођемо. Ви једноставно када се преселите у страну земљу, живот почињете испочетка. Ја сам полагала вожњу поново, осим што сам учила језик, и то сам радила поново, морала сам да се пријавим да добијем порески број поново…“, каже Ивана.

На Универзитету у Атини завршава Мастер пословне администрације. Гради своју каријеру у областима које је интересују - маркетингу и комуникацијама, где светски познатим брендовима и предузетницима помаже да пласирају своје производе и услуге на најбољи могући начин.

„Тренутно радим у технолошкој фирми, која се бави технологијама, у одељењу за маркетинг. Фирма је присутна у целом свету, не ради само са Грчком, што и мени помаже да могу и ја негде да напредујем са својим знањем, да стекнем још нека искуства, и паралелно са колегама који су Грци, да увежбавам језик.“

Љубав према писању негује од малена, а наставила и у Грчкој. На свом блогу, под називом Грчки кутак и који има велики број пратилаца, дели доживљаје из свог живота у новој домовини, пише о занимљивим људима, култури, популарним туристичким дестинацијама...

„Покренуле смо га ја, Тијана и Сања, две жене такође удате за Грке, не слутећи да ће то данас имати толике размере. Иако ми од тога не живимо, то нам је хоби. Забавља нас да и даље пишемо и представљамо грчке обичаје, да описујемо шта је нама необично у тој средини, да помажемо нашим људима уколико се нешто законски промени или је боље за дијаспору, напишемо и да они имају увида у то.“

Ивана је успела да се избори за своје место у новом окружењу, није носталгичар, али признаје да би волела да чешће виђа своје сународнике, којих у Грчкој има око 7000.

„Мислим да је то једна карика која недостаје. За 10 година колико ја живим тамо, често чујем од наших људи да не познају никог ко је из Србије, не зато што не желе, него што немају начин и место где да га упознају. Оно што помаже су социјални медији и то друго што постоји је српска школа. У српској школи деца се јако лепо друже, имају учитељицу Весну која им помаже не само да науче слова, већ и нашу историју, обичаје, наравно прилагођено узрасту и моја ћерка сваки пут када дође са часа видим да нешто ново научи и мени је срце пуно због тога“, каже Ивана Симић Апостолоу за РТС.

 

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару