Читај ми!

Конференција лидера националних организација из региона

Конференција лидера националних организација из региона одржана је у Матици српској, у Новом Саду. Том приликом је усвојена декларација о потреби за јединством српског народа, посебно када је реч о очувању Косова и Метохије у саставу Републике Србије.

На конференцији је једногласно усвојена Декларација и заједнички став представника Срба из региона о потреби друштвеног и државног јединства српског народа.

"То је та наша Декларација, као молитва и једнима и другима да покушамо да урадимо нешто на том народном јединству, да покушамо да у овим тешким моментима и да сачувамо КиМ у саставу наше матичне државе Републике Србије", каже Момчило Вуксановић, председник УО Конференције СНО земаља региона.

На конференцији су се обратили сви делегати а говорили су и гости конференције Адам Шукало, саветник председника Републике Србије Александра Вучића и Милимир Вујадиновић, заменик председника Одбора за дијаспору и србе у региону Народне скупштине Србије који су указали на значај јединства српског народа.

"Сваки Србин, без обзира где он живи, да ли у региону или дијаспори, да ли у Чикагу или Аделејду, Будимпешти, Сент Андреји, Вуковару, Македонији...да зна који су то национални ставови, који не угрожавају територијални интегритет Било које суверене државе, али наше писмо, наша култура, традиција, историја да буде и наша обавеза коју ћемо преносити нашој деци, а поносно истицати све оно што смо урадили у историји европских народа", каже Адам Шукало, саветник председника Републике Србије.

Србе из Мађарске углавном воде порекло још од велике сеобе са КиМ коју је предводио патријарх Арсеније Чарнојевић и тај Косовски мит још увек чувају и негују.

"То је један друштвени догађај обележавања Видовдана. У почетку је то било у Будиму, код спомен плоче деспота Стефана Лазареића и бисте Кнеза Лазара и спомен крста цара лазара у Сент Андреји, а данас преко нашег позоришта, обележавање Видовдана се одвија у целој Мађарској где живе Срби, у оквиру видовданског маратона", каже Пера Ластић, директор Српског института Самоуправе Срба у Мађарској.

"Ми чинимо многе потезе да бисмо ту баштину неговали, преносили са генерације на генерацију и да можемо са те стране бити поносни што на репрезентативан начин представљамо српску културу у северним деловима, а имајући у виду и Мађарску, можемо рећи и даље, према Бечу", каже Борислав Рус, председник ССМ у Будимпешти.

Делегацију коју је представљала Самоуправу Срба у Мађарској, био је и Душан Кашанин, председник одбора за финансије Самоуправе Срба у Мађарској.

Након завршетка састанка у Матици српској, учеснике конференције је у згради Владе Аутономне покрајине Војводине примио Игор Мировић, председник.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару