Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Главна тема емисије овога пута јесу Срби староседеоци у Републици Словенији, настањени у југоисточном делу ове бивше југословенске републике, познатом као Бела Крајина, а где живе још из периода средњег века, населивши се ту бежећи пред турским терором из времена Османског царства. Реприза емисије у 02.20 на РТС Свет.

Данас ови староседелачки Срби чине само мањи, али веома важан део свеукупног српског становништва у Словенији који су већином имигранти из југословенског периода, највише из Босне и Херцеговине, Србије али и из Хрватске као и других делова некада заједничке државе Југославије.

Управо о тим Србима староседеоцима говори зборник радова “Бела Крајина – Срби у Словенији“, у издању Службеног гласника из Београда, која је недавно представљена у згради Словеначке академије наука и уметности у Љубљани. Гост у студију је приређивач ове обимне књиге од преко хиљаду страна историчар Борисав Челиковић који ће осим о самом зборнику и његовим ауторима говорити о самим Србима у Белој Крајини, њиховом животу и изазовима са којима су се стално суочавали од доласка у ове просторе пре више векова до данас.

У наставку ћемо видети причу која се такође односи на Србе у Словенији и њихове активности а реч је о београдском концерту СКД „Марибор“ из Марибора, које делује у оквиру Савеза Срба Словеније, под називом „Играј, заиграј Београде“ који је забележио новинар Владан Ракић.

Из другог дела емисије издвојили би смо још две занимљиве приче, обе из Босне и Херцеговине, односно једна из Републике Српске а друга из Дистрикта Брчко. У месту Горњи Подградци, код Градишке, организована је смотра певачких група „Подкозарско посјело“, на којем су учествовале и певачке групе из Србије, док се друга прича односи на недавно отворену изложбу радова протојереја Војислава Билбије у Брчком, под називом „Бог и човек“, а у оквиру манифестације Видовдански дани у том граду на Сави.

Из емисије издвајамо и извештај наше сараднице Диане Ђурић са ванредног заседања Сталне конференције српских организација из региона одржане у Новом Саду на којој је главна одлука била усвајање Декларације и заједничког става учесника скупа о прекој птреби друштвеног и државног јединства српског народа, пре свега по питању очувања Косова и Метохије у оквиру Србије.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Редитељка Драгица Гачић

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару