Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Упознаћемо се са најважнијим културним дешавањима пре свега у српској заједници Словеније и Мађарске, али и са још неким причама које се тичу наших сународника у земљама из окружења. Гост у студију је председник Савеза Срба у Словенији Владимир Кокановић. Реприза емисије у 02.10 на РТС Свет.

У првом делу емисије, од Владимира Кокановића ћемо сазнати које су то главне српске теме и активности у српској заједници у тој бившој југословенској републици када је култура у питању, који су им проблеми и како их решавати, како кроз културу и образовање сачувати национални идентитет, затим о културној сарадњи са матицом Србијом, као и са Републиком Српском и шта се од њих очекује.

У наставку ћемо видети две приче из суседне Мађарске, које је припремила сарадница емисије из Будимпеште Диана Ђурић, главна и одговорна уредница Варош ТВ, а односе се на актуелна дешавања у тој земљи која се тичу културе и српског културног наслеђа. Први прилог je прича из Сегедина где је обележено 250 година од обнове једног од најстаријих српских православних храмова у тој земљи – Храм Светог Николаја, а друга прича се односи на изложбу ликовних радова у Галерији „Круг“, у велелепној згради Текелијанум, у центру Будимпеште, чија је ауторка ученица 9. разреда тамношње Српске гимназије „Никола Тесла“ Анастасија Савић.

За српски културни миље у Мађарској везана је и Изложба фотографија „Сакрално наслеђе Срба у Мађарској“ отворена прошле недеље у Оделењу за културу Амбасаде Мађарске у Београду. О тој изложби, али и о другим темама када је реч о културним активностима Срба у Мађарској, говори гост у емисији фотограф и аудио-визуелни уметник Владимир Марковић, аутор наведене изложбе, иначе професор у будимпештанској српској гимназији.

Следи и прича из Темишвара, коју су нам послали наши сарадници из новоосноване сртпске телевизије „Наша ТВ“, која делује под окриљем Савеза Срба у Румунији, а говори о недавном српско-румунском сусрету књижевника под називом „Међународни митинг поезије“, а у организацији Савеза писаца Румуније и Савеза Срба у Румунији.

Из емисије издвајамо и извештај са прошлонедељне научне трибине одржане у Београду на тему „Деколонизација БиХ и самоопределење Српске“, у организацији Представништва Републике Српске у Србији, а на којој су учествовали еминентни стручњаци у области друштвених наука као и некадашњи носиоци јавних државних функција из Србије и Босне и Херцеговине.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица.

Редитељка Ерна Глигоријевић.

 

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару