Читај ми!

Обновљена Српска кућа у Мађарбоји

У месту Мађарбоја, у мађарском делу Барање, уз пригодну свечаност, а у организацији Самоуправе Срба у том месту, представљено је обновљено крсно знамење и отворена Српска кућа, што је помогла мађарска Влада.

У јужном делу Мађарске, на самој граници са Хрватском, налази се насеље Мађарбоја, у коме су Срби присутни још од Средњег века. Међутим, разменом становништва, после Првог светског рата, тај број се знатно смањује, тако да данас има свега пар породица, али су и даље веома активни.

О битисању нашег народа на овом простору сведоче културно историјски споменици, а једно од њих је и крсно знамење саграђено у 19. веку, на чијем је темељу постављен нови гранитни крст, који су светили свештеници Епархије будимске.

"Знамо да је Србима у Мађарској као и другим народностима, како би задржали свој идентитет, потребно образовање, коришћење матерњег језика у породици, потребни су културни програми и разноразне делатности и у области културе, али основно питање је вера. У случају Срба православна вера. И зато смо у протеклим годинама сматрали да је важно да заједно са народностима широм државе обновимо крстове или поставимо нове. Могу да кажем да је овај пројекат успео фантастично, јер је близу 400 крстова обновљено или постављено широм државе", рекао је Миклош Шолтес, државни секретар Владе Мађарске.

Зграда некадашње вероисповедне школе чији се почеци спомињу још у 18. веку, обновљена је, а двострукој свечаности у Мађарбоји присуствовали су Љубомир Алексов, српски представник у мађарском Парламенту, Јанош Хергитај, народни посланик, Вера Пејић Сутор, председница Самоуправе Срба у Мађарској и многи други гости из Мађарске и оближње Хрватске.

Пројекте у Мађарбоји помогла је Влада Мађарске, са преко 30 милиона форинти.

"Дивна вероисповедна српска школа била је у веома лошем стању. Тада смо почели размишљати како бисмо могли заједничким снагама спасити ово дивно здање од пропасти. Пут је био дуг и тежак, али је вредело. Данас смо у овој дивној згради и резултат је очигледан", рекла је Вера Пејић Сутор, предсеница Самоуправе Срба у Мађарској.

"Што смо планирали то смо и остварили. Српску народносну кућу смо обновили споља и изнутра, сада може да се користи. Као што сам рекла и у свом поздравном говору, у плану нам је да поставимо етнографску изложбу о локалном српском наслеђу које прикупљамо и које је у току. Са тим желимо да наставимо", рекла је Вера Вуковић Пот, председница Српске самоуправе у Мађарбоји.

Свечаност у Мађарбоју улепшао је и наступ КУД "Банат" из Деске, који ове године бележи јубилеј од 75 година постојања.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару