Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

У недељу, 07. маја, у суседној Републици Хрватској мањине су бирале чланове својих савета или већа, као и представнике у јединицама локалне и регионалне самоуправе - односно представнике на нивоу жупанија, градова и општина. Гост у студију, заменик жупана Вуковарско-сремске жупаније Срђан Јеремић. Реприза емисије у 02.25 и сутрадан, у уторак, у 14.30 на РТС Свет.

Тема разговора су протекли избори, како су они прошли, пре свега из угла српске заједнице у Хрватској, колико су Срби показали интерес за њих, какав је био одзив и како су гласали.

Осим тога, сазнаћемо и какав је актуелни положај и проблеми Срба, не само у овој жупанији него и у Хрватској у целини, посебно, да ли ће и у којој мери резултати последњег пописа становништва, у коме се показало да им је број знатно смањен, утицати и на смањење њихових политичких, културних и осталих права, као и друга важна питања.

У току разговора са гостом видећемо и прилоге из Пуле и Белог Манастира.

Наиме, протеклих је дана, у Српском културном центру у Пули, оджана манифестација „Дани Мирослава Мике Антића“ на којој је представљен стваралачки опус овог, не само српског него и, својевремено, великог југословенског интелектуалца, песника, писца и новинара, а као резултат сарадње и регионалне културне размене Истре и Војводине.

Важна тема коју ћемо видети јесте и свечано отварање барањске Српске куће у Белом Манастиру, у којој ће се убудуће окупљати српска заједница, али и друге националности, и где ће се организовати разни културни и други садржаји. Догађај, на коме су присуствовали осим представника српске заједнице и високи представници Осјечко-барањске жупаније, пратили су наш сарадници из Независне телевизијске продукције ЗВО Вуковар.

Из другог дела емисије издвојили бисмо још две приче. Прва прича нам долази из Мађарске, од наше сталне сараднице Диане Ђурић, главне и одговорне уреднице интернет портала „Варош ТВ“ из Будимпеште, а говори о обнови старог крсног знамења и уређењу и отварању Српске куће у месту Мађарбоја, на самој граници са Хрватском, док је друга прича из Мостара, коју су припремиле колеге из јавног сервиса Републике Српске, а односи се на цермонију овогодишње доделе „Просвјетиних“ стипендија за ученике и студенте са подручја Епархије захумско-херцеговачке и приморске. 

Уредници емисије Тања Адамовић и Мирослав Карлица   

Редитељка Ернестина Глигоријевић  

недеља, 07. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару