Читај ми!

Француској јавности представљена Асоцијација Деца Јасеновца

Асоцијација Деца Јасеновца одржала је недавно у Паризу конференцију на тему страдања невиних жртава у том логору у Другом светском рату у НДХ.

У здању Општине Дранси, крај Париза, конференцијом на тему "Деца Јасеновца" представљена је новооснована истоимена асоцијација.

Њен оснивач, Давид Јаковљевић, каже да се на овај корак одлучио зато што га је дубоко дирнуло страдање деце.

"Било ми је много битно да се сетимо свих тих жртава. Сваки бол који се тамо могао осетити доживео сам лично, јер сам успео да само замислим који је то терор био. А око мене, живим у Француској 44 године, нико за то не зна", рекао је Давид.

Овој конференцији присуствовали су угледне француске јавне личности, попут градоначелника Дрансија Одлагад, француског народног посланика и председника Независне уније демократа Жан Кристофа Лагара и других.

Учешће су узели и представници народа чији су сународници у Јасеновцу страдали, попут Лорана Бехаима, који се прихватио функције секретара за јавност ове асоцијације.

Да ли је тачна флоскула да је повратак на ратне злочине повратак на рат?

"Не враћамо се на рат. Са друге стране сви смо у обавези сећања. Не говоримо о актуелностима, већ о свему што смо од историје научили. Говорим о свим асоцијацијама које репрезентују своју нацију, историју, веру, политику и које су биле уништаване током Другог светског рата, посебно са тим шта се дешавало у Јасеновцу. То је место о коме се не говори, зато то место још увек боли. Данас ми овде потврђујемо шта се тамо догодило и износимо ту истину у јавност, да би се о њој могло напокон дискутовати", каже Бехаим.

Алекси Труд, професор на Версајском универзитету, између осталог каже, да ће му истина о деци Јасеновца и њено преношење француској јавности бити један од основних циљева.

"Мој циљ је да данас почне велика операција да би кроз музеје у Француској, и кроз школе, уџбенике, да се дода пример Јасеновца као балкански Аушвиц. Важно је да је Јасеновац једини логор између 1941-45. године, где су систематски организовали, не само убијање одраслих, него и деце", каже проф. др Алекси Труд.

"Оно што мене у истини о Јасеновцу боли је страдање деце. Ускоро ћу напунити 54. године и желим да се посветим истини, због моје деце, али и због све деце. Данас се у школама учи историја, неки имају жељу да је науче, али ако је живимо, то је већ нешто друго. Данса је то наш задатак коме приступамо са великим амбицијама", каже Бехаим.

Асоцијација Деца Јасеновца на изузетан начин је показала да се против мржње никако не сме борити мржњом, већ чињеницама.

недеља, 07. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару