Изложба посвећена Сретењском уставу у Будимпешти

Кнежевина Србија, као полунезависна држава донела је 1835. године свој први Устав, познат као Сретњски устав. Под утицајем великих феудалних сила суспендован је после свега 55 дана, што заправо говори о његовом значају. Изложба посвећена највишем правном акту ондашње Србије представљена је у знаменитој српској установи у главном граду Мађарске, о чему извештава Диана Кондић Ђурић.

Сретењски устав наслов је ролап изложбе која је приказана у будимпештанском Текелијануму у самом срцу мађарске престонице.

Поставку су приредили др Александра Миловановић, заменица директора Педагошког музеја у Београду и Филип Цветковић, научни сарадник, а изложбу је отворио Александар Лончаревић, министар саветник у Амбасади Србије у Будимпешти.

"Да су нераскидиве духовне и државотворне везе Српске православне цркве и световних органа кроз целокупну историју нашег народа подучавали и изнедрили државне атрибуте Србије уз вишевековну борбу за идеале независности земље", рекао је Александар Лoнчаревић, министар саветник у Амбасади Србије у Будимпешти.

Пре самог отварања присутни су се присетили тог 24. марта 1999. године, када је започело бомбардовање тадашње Савезне Републике Југославије од стране НАТО пакта, чије се последице и после 24 године осећају.

Отварање изложбе увеличао је хор Српске гимназије Никола Тесла под управом професорке Оливере Младеновић Мунишић.

"Ова изложба представља први демократски Устав који је донешен у Србији. Зашто смо се одлучили баш за ову тему и да баш сад прикажемо овај Устав? зато што Устав као највиши правни акт треба да се поштује и на основу њега можете видети одређене чланове Устава које би и сада могли да се примене и да буду у нашем Уставу. Оно што је такође важно је да наш садашњи Устав каже да је Косово саставни део Србије. Из тог разлога ова тема у овом времену је значајна, битна и као таква нашла се на оваквим ролаповима све што наша омладина и наш народ треба да знају", каже др Александра Миловановић, заменица директора Педагошког музеја у Београду.

"Пре Мађарске и Будимпеште била је Грачаница, и ту је такође била велика одговорност. Изложба говори о значају тог Устава. Самим тим наш циљ је био да изложбу на један мало другачоији, креативнији начин. самим тим да је приближимо младим нараштајима у делу где историјске чињенице требамо на један другачији начин да презентујемо како би приближили све оно што је написано на мало питкији начин", рекао је Филип Цветковић, научни сарадник.

Свечаности је присуствовао и Његово Преосвештенство еписком будимски господин Лукијан и други угледни гости.

уторак, 30. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару