"Дијагноза" - од 1. априла на Скринкаст платформи

Филм "Дијагноза", први интерактивни филм који ће бити јавно дистрибуиран у нашем окружењу, ауторско је дело студента монтаже на Факултету драмских уметности. Од 1. априла налази се на Скринкаст платформи. Поред тога што је забаван и духовит, филм је друштвено ангажован, бави се проблемима младих људи код нас, неким карактеристикама наше заједнице које се опиру глобализацији и модерним стремљењима. Тим поводом разговарали смо са професором Миодрагом Медиговићем, ментором филма.

"Интерактивни филм је један посебан облик филма, филмске нарације, које подразумева активно учешће гледаоца. То значи да, пре свега, гледалац има одређене одлуке, одређене радње које предузима да би тај филм у ствари могао да се одвија у неком реалном наративном току како је замишљен. Он помало личи на неке компјутерске игре, где сте ви увек активни и својим реакцијама и одлукама утичете на сам ток радње, што није типично за класичан наративни филм, поготово игране структуре за играни филм, јер ми као гледаоци волимо неку пасивну улогу где ми седнемо и уживамо у његовим драмским токовима и радњама. Овде је сад потребно да ви у једном тренутку, када је то понуђено на екрану, одлучите уместо вашег лика, односно уместо глумца, или му одредите одређену путању од понуђених опција.

То је некако суштина, да ми као гледаоци, као корисници утичем на нарацију, али према већ предвиђеном моделу, јер ово није ништа случајно, ово је смишљено на нивоу сценарија, касније режије, монтаже и свих продукционих аспеката на филму.

Реч је о врло успешном филму који носи наслов "Дијагноза" редитеља и аутора Дамјана Паунковића, неко ко је јако времена, труда, енегрије уложио у овај филм. Продукција оваквог филма захтева много, много енергије, јер ви, у ствари, снимате неколико филмова у једном филму. То подразумева и дужи период снимања, дужи период монтаже, постпродукције итд.

Његов филм се бави једном ангажованом темом, кроз призму занимљивог и духовитог наративног, играног филма. Реч је о покушају да се неки гранични поремећаји који су све присутнији у нашој млађој популацији негде презентују и учине видљивим и кроз овакву форму.

Филм, поред тога што има духовит карактер има и озбиљан карактер, друштвено ангажован", рекао је проф. Миодраг Медиговић, руководилац Катедре монтаже ФДУ.

недеља, 07. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару