Недеља српске културе у Словенији

У организацији Градске библиотеке у Љубљани, прошле седмице одржана је Недеља српске културе, и то први пут, кроз мрежу градских библиотека главног града Словеније.

Србија је земља богатог историјског, културног и природног наслеђа. У Србији се са великом пажњом прати словеначка културна сцена а и Словенија је одлично информисана о свим културним дешавањима у Србији и то су два културна простора која су веома повезана. Тако је у Љубљани у месној књижници отворена Недеља српске културе.

"Заиста ми је било велико задовољство што сам била у прилици да са директорком Градске библиотеке Љубљана отворим Недељу српске културе у градској библиотеци Љубљана. То је у ствари мрежа градских библиотека, обухвата 35 библиотека и ове недеље у свим библиотекама организована је програм и бројна гостовања писаца из Србије, разна предавања, затим манифестације у којима учествују и српска културна друштва, радионице, чак и радионице за децу, тако да је ово недеља у мрежи градских библиотека посвећена култури Србије", рекла је на отварању Зорана Влатковић, амбасадорка Републике Србије у Словенији.

Веома лепу атмосферу употпунио је наступ групе Аут Етно као и српског културног друштва Брдо из Крања. Догађај који је у оквиру недеље српске културе изазвао велику пажњу словеначке читалачке публике јесте и промоција књиге Александра Гаталице Београд за странце која је преведена на словеначки језик под називом Београд за тујце.

"Мој утисак је да имам читаоце у Словенији. Ово је трећа књига која је преведена на словеначки језик. Након "Великог рата" и романа "Невидљиви", ово је трећа књига која се појављује пред словеначким читаоцима. и уједно прва књига приповедака. Данас су приповетке род који није баш модеран, издавачи тешко објављују збирке прича, а ево Луд литература се одлучила да објави, по мом суду, најбољу збирку прича која је писана пре скоро 17 година. То ме такође весели, да се након 17 година од писања једне збирке појављује превод на стране језике, што значи да књига живи, да је књига прошла оне најтурбулентније године свог живота, а то су, као код деце, од прве до пете године, па ко преживи после пете има већу шансу да уђе у свет одраслих...Ова књига доживљва своје пунолетство и ево, прво појављивање пред словеначким читаоцима", Александар Гаталица, писац.

 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво