Њујорк после короне

Највећи град у Америци, Њујорк, има и све већу српску дијаспору. То је иначе град који никога не оставља равнодушним. Како изгледа ових дана, из Њујорка нам јавља Александар Жигић.

Њујорк је ових дана живљи него раније, посебно на Тајмс скверу, жили куцавици Њујорка где бљештаве рекламе обасјавају трг 24 часа дневно.

Хтели то или не, Њујорк је град који никога не оставља равнодушним. И економски значај је огроман. Укупна економија на широј територији Њујорка, на којој живи око 23 милиона људи, је преко 2 трилиона долара, значи преко 2 хиљаде милијарди долара.

Средешњи део Менхетна има 37 милиона квадратних метара пословног простора и највећи је пословни центар на свету. Али кад је реч о том простору, само око 50 посто запослених се вратио у канцеларије после корона вируса у већини америчких градова.

Зато градоначелник Њујорка, Ерик Адамс се залаже да се многе пословне зграде претворе у стамбене. То би могло да снизи и цене, јер је сада просечна рента у Њујорку чак 4000 долара месечно.

Седам посто телевизијских гледалаца у Америци живи у Њујорку. Али, пораст криминала је нешто што би требало да забрине Њујорчане. Број пљачки је 41 посто је већи него пре годину дана, па је градоначелник Адамс упутио позив купцима да скину маске кад улазе у радње. Кажу да су они који носе маске често криминалци који то раде да не би били ухваћени.

Кад је реч о туристима, очекује се да ће 11. маја, кад се укине захтев да посетиоци буду вакцинисани због корона вируса и број међународних туриста порасте. Очекује се да ће 2023. године 61 милион туриста посетити Њујорк, што је за 5 милиона мање од 2019. године, али значи да се после ковида град скоро потпуно вратио кад је реч о туристима.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво