"Српски Нобел за физику" професору Милораду Милошевићу

У Српској академији наука и уметности уручена је престижна награда за физику нашем познатом научнику, доктору Милораду Милошевићу, редовном професору Универзитета у Антверпену. На свечаној додели признања познатог и као "Српски Нобел за физику" био је и наш колега Владан Ракић.

У САНУ се већ четврт века уручује престижна награда за физику "Марко Јарић", у част нашег великог физичара проф. др Марка Јарића, а ове године је свечано уручена проф. др Милораду Милошевићу, редовном професору Универзитета у Антверпену, у Белгији.

"Ово је изузетна част и изузетно признање, сама номинација је већ част, а бити на листи лауреата, међу таквим именима која су задужила домаћу и светску науку, значи неизмерно много", каже проф. др Милорад Милошевић, редовни професор Универзитета у Антверпену.

Пошто сте до сада имали сарадњу са неким институтима у земљи, да ли ће сада већа корист бити за Белгијанце или за Србе?

"То је тешко проценити. Највећа корист је за неку моју личну мотивацију, а из мотивације ће изаћи и више сарадње између Белгије и Србије. Наука значи невероватно много и српски научни бренд је нешто што постоји, што је препознато на светском нивоу, нешто што треба одржати и подржати на сваки могући начин и од стране домаће владе и од нас у иностранству", каже за РТС проф. др Милорад Милошевић.

Оваква награда овабезује, шта ћете поручити па да Вас држимо за реч?

"Могу само да обећам да ћемо наставити где смо кренули, у правцу врхунске науке и сарадње и ја се надам да ће Србија јако брзи стићи Фландрију где живим и радим. Фландрија има око 6 милиона становника, 3 универзитета у најбољих 150 на свету и највише објављених радова по глави становника на свету. Нема разлога ни да Србија не буде у том самом врху", каже проф.др Милошевић.

Славодобитник Милорад Милошевић, родом из Смедерева, је пре неколико година као најмлађи до тада, постао редовни професор на гласовитом белгијском универзитету, а награду је добио за изузетан допринос проучавању квантних функционалних материјала и хибридне хетероструктура и пројектовању њихових суперпроводних магнетних својстава помоћу рачунарских симулација на микро, нано и атомској скали. Публици су се обратили водећи научници из ресорног Министарства науке и нашег института са којима овај врли стручњак већ светског гласа, са преко 200 објављених научних радова има непрекидну плодну сарадњудајући тако пуни допринос науци и земљи из које потиче.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво