Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Недавно је Министарство културе Владе Републике Северне Македоније обезбедило средства за обнову и заштиту манастирског комплекса у селу Матејић (Матејче) на северу те земље, као „део културног наслеђа у опасности“. Колико је та одлука македонских власти важна и да ли би се могло очекивати да ће уследити и њена већа брига и пажња како и према осталом српском културном и верском наслеђу, тако и према свеукупном положају српске заједнице у тој бившој југословенској републици?

Гост у студију je један од оснивача Културно-информативног центра (КИЦ) „Спона“ у Скопљу Милутин Станчић, који говори о свеукупном стању српског културног и верског наслеђа у овој нама суседној земљи, као и да ли је то стање боље након признања аутокефалности македонској православној цркви од стране Српске православне цркве, затим и о стању српских споменика и гробаља из периода Балканских ратова, као и Првог и Другог светског рата, и ко о њима брине, али и питања актуелног тренутка и положаја српске заједнице у тој земљи, њихових проблема и очекивања, али и друге важне и занимљиве теме.

Колико је тема актуелног положаја и проблема Срба у Северној Македонији (СМ) за државу Србију важна показала је и прошлонедељна седница Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Републике Србије која је одржана само са једном тачком дневног реда а она се односила на положај и перспективе Срба у тој земљи, а на којој су присуствовали и најзначајнији представници српске заједнице у тој земљи. Седницу је пратио наш извештач Владан Ракић па ћемо видети шта је том приликом забележио.

У току разговора са гостима, поред осталог, видећемо и причу о селу Корешница, односно њеним житељима Србима који већ годинама настоје да изграде српску православну богомољу у том месту, у Општини Демир Капија, на југу Северне Македоније, а коју су припремиле колеге са „Србтела“ из Скопља, у оквиру Пројекта „Преци и потомци“, финансијски подржаног од Владе Републике Србије, посвећеног српским селима у СМ у нестајању.

Емисија завршава са пригодним музичким спотом, овгога пута то је позната песма „Нека срце куца јаче“, познате југословенске и српске џез и соул звезде Бети Ђорђевић, иначе рођене у горе поменутом месту Матејић, код Куманова, у области Скопске Црне Горе у СМ.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Редитељка Ернестина Глигоријевић

недеља, 07. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару