Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Гост у студију је председница Управног одбора Бањалучког студентског позоришта Александра Ћосић. Реприза емисије у 03.39 и сутрадан, у уторак, у 13.15 на РТС Свет.

Протеклу недељу свакако је обележио највећи државни празник Дан државности, дан када се уз пригодне свечаности у више места широм Републике Србије традиционално уручују висока признања и одликовања најзаслужнијим грађанима и пријатељима Србије, који су својим радом и деловањем допринели угледу и напретку наше земље.

На самом почетку емисије подсетићемо се како је протекла овогодишнја Сретењска свечаност и који су то овогодишњи добитници високих награда и одликовања, која је уручио председник Републике Србије Александар Вучић, а међу којима су и наши сународници и суграђани у дијаспори и региону, односно они који су најзаслужнији у промовисању српских вредности и јачању веза између матице и расејања.

Сликом ћемо отићи и до Манастира Крке, на северу Далмације, где се већ више од четири века налази и успешно обавља своју мисију, одолевајући свим недаћама и искушењима, најстарија српска богословија. Видећемо шта је о самом манастиру и школи забележила екипа Телевизијске продукције ЗВО Вуковар која је послетила ово православно училиште у време његове недавне крсне славе Три јерарха.

У емисији ћемо се упознати и са првом директорком Српске гимназије у Будимпешти, професорком историје у пензији Бојаном Чобан Симић која је за своје заслуге у образовању на српском језику у Мађарској, недавно добила високо признање од мађарске владе. Свечности доделе тог признанња присуствовала је наша сарадница из Будимпеште Снежана Миливојевић.

Други део емисије је посвећен једном од најважнијих културних догађаја у Босни и Херцеговини, а по многима и у региону, а то је већ традиционални Међународни фестивал студентских позоришта „Кестенбург", који организује Студентско позориште из Бањалуке. О значају тог културног догађаја, његовој мисији и о садржају овогодишње манифестације, која почиње у недељу 19. фебруара и завршава 19. јуна, а ове године истовремену се одржава, осим у Бањалуци, у више центара - у Београду, Крушевцу, Бечу и Сан Франциску, говори гошћа у студију председница Управног одбора Бањалучког студентског позоришта Александра Ћосић.

Емисију завршавамо успоменом на нашег недавно преминулог колегу Ивана Јурашина.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Редитељка Ерна Глигоријевић.

недеља, 07. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару