Читај ми!

Светосавски бал у палати Хофбург

Светосавски бал у главном граду Аустрије је један од најпрестижнијих догађаја у дијаспори који организује удружење "Српски цантар" из Беча.

Раскошан, отмен и свечан, 24. Светосавски бал у Бечу окупио је 1500 гостију и 200 уметника, баш у ноћи у којој је балет Народног позоришта из Београда прославио век постојања.

После српског кола, на Лепом, плавом Дунаву уследио је валцер. Исти људи, а две игре, баш тако изгледа и заједница у којој живе Срби и Аустријанци.

"Ми смо, као шти и рече онај због кога ми данас правимо овај бал, Свети Сава.Ми смо исток на западу и запад на истоку. Наша је срећа, на неки начин, што смо направили кућу на сред пута, али с друге стране, то у неугодним временима зна бити проблем", рекао је Неле Карајлић.

"То је један од ретких догађаја, где осећамо да су сви уједињени, где представљамо српску културу, српски народ на најбољи могући начин. Овде, поред представника Србије и Српске, су и представници Аустрије, и то је добро, да на том угледном месту покажемо оно најбоље из Србије", рекао је Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

И у 19. веку, Светосавски бал у Бечу, имао је хуманитарни карактер. Најлепши зачин добротворне вечери била је помоћ Фондације Новака Ђоковића.

"То је и поента овог бала, да што више људи из иностранства дође и упозна се са нашом културом и нашом традицијом. Новак Ђоковић фондација је овде првенствено да подржи ове фине људе и ову нашу традицију", рекла је Јелена Ђоковић, председница Фондације Новак Ђоковић.

У поноћ, присутни су заплесали српски кадрил. Одјекивала је Бечом наша традиционална музика. Свирао је и оркестар Министарства одбране Станислав Бинички, а журку до зоре креирали су Бојана Стаменов и Борис Режак.

"Ми желимо да из године у годину напредујемо, да покажемо шта је наша култура, да покажемо ко су Срби у Бечу и да покажемо, не само Бечу, већ и целом свету нашу културу. Долазе нам гости из свих европских земаља, имамо госте из Америке и Канаде и хоћемо да направимо од овог бала нешто на шта ћемо сви бити поносни", рекао је

У Бечу живи око 150000 Срба, у целој Аустрији близу пола милиона. Овај 24. Светосавски бал остаће упамћен и по једној премијери којој се радује цела српска дијаспора.

Први пут палата Хофбург у Бечу домаћин је Светосавског бала. У овој згради која има 240000 квадрата и 2500 просторија, налази се резиденција аустријског председника. У тој хали одржи се 15 од 400 балова који се током целе године одржавају у Бечу.

понедељак, 08. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару