Читај ми!

Штутгарт: О пословној сарадњи дијаспоре и српских компанија

Екипа РТС-а боравила је у Штутгарту, на инвестиционо-пословној конференцији, на којој се окупило око сто привредника из дијаспоре у Немачкој. За РТС говоре Божидар Вучуровић, генерални конзул Републике Србије у Минхену, Борислав Капетановић из Беча и Зоран Јеремић, вишегодишњи дипломата Републике Србије у Немачкој, Аустрији и Швајцарској.

 Господине Вучуровићу, Ваше дугогодишње искуство, како у раду генералног конзула у Штутгарту, пуних 8 година. Сада сте и у Минхену генерални конзул, сигурно доста радите и на повезивању између града Минхена и свих људи које сте упознали овде?

"Могу да кажем да Генерални конзулат Минхен и Генерални конзулат Штутгарт дишу једним плућима, раде као једно, тим пре што је генерални конзул у Штутгарту био код мене 4 године конзул и заједно смо радили пре свега на развоју српске допунске школе, а онда и на привлачењу страних инвестиција, повезивању наших и немачких фирми, повезивању наших и немачких школа и то тако функционише и данас", рекао је Божидар Вучуровић, генерални конзул Републике Србије у Минхену.

 Господине Капетановићу, Ви сте са немачког језичког подручја, долазите из Беча, учествовали сте у организовању и припреми скупа. Који су закључци свох оваквих скупова и да ли сте дошлои до онога шта сте замислили да буде?

"Почаствован сам што сам учествовао у једном оваквом озбиљном пројекту, повезивању наших привредника из дијаспоре са привредним субјектима у Србији. После ове три конференције, бечке, циришке, у Штутгарту, неки мој закључак и мотивација за даљи рад јесте што је одзив и интересовање наших људи у дијаспори заиста велико, што је ова конференција у сарадњи са Привредном комором Србије направила један огроман корак унапред, доказ да је приступ држави, пре свега, на много већем нивоу, што улива свакако поверење наших људи које је можда било мало и уздрмано. У сваком случају, за следеће пројекте и инвестиције, улагања, партнерства, мониторисање фирми за лакши улазак на западноевропско тржиште, има заиста блиставу будућност", рекао је Борислав Капетановић из Беча.

 С обзиром на Ваше вишегодишње искуство у дипломатији овде, на немачком говорном подручју, шта можете да кажете за овај дводневни скуп у Штутгарту?

"Посебно сам био одушевљен кад сам схватио какав је концепт скупа, а присуствовао сам бројним скуповима, а неке и организовао, али први пут да се дешава да ми из Србије долазимо ка дијаспори, и то долазе министри, Комора, фирме и представљају своје пројекте. Оне траже сарадњу са њом, то је први пут...ја сам пуно примера имао наших људи који су имали иницијативу и који нису знали где да почну, а сада добијају то код куће. Зато смо и конципирали тај регионални приступ, да би што више људи могло да дође до тих информација и да оне постану доступне већем броју људи, за Немачку која је толико велика, не може се организовати као што је то било у Цириху или у Аустрији. Управо, тај концепт по регионима омогућиће један овакав формат који прелази до сто људи у којем бисмо могли да им представимо и пружимо могућност да дођу до информација", рекао је Зоран Јеремић, вишегодишњи дипломата Републике Србије у Немачкој, Аустрији и Швајцарској.

 Били сте амбасадор у Берлину, генерални конзул у Цириху и Салзбургу, а видели смо овде и захвалност Ваших колега из дипломатије за све оно што сте Ви ранијих година учинили и за нашу земљу, а и за наше људе који живе у дијаспори. Шта бисте поручили Вашим колегама?

"Да буду са својим народом. Народ у дијаспори има само своју земљу, Цркву која је ту са њима и дипломатско-конзуларна представништва. Они су својеврсна кућа народа који живи овде и она треба да буде отворена и доступна свима, са великим задовољством могу да кажем да они то и сада раде, присутни су свугде, воле их људи, драги су, и са пуно ентузијазма раде ово у чему се сада налазе", рекао је Јеремић.

понедељак, 08. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару