Читај ми!

Дани Светосавља у Паризу

У Паризу су од 26. до 29. јануара у организацији Савеза Срба Француске и председника Одбора за културу Петра Гојковића, одржани Дани Светосавља.

Након 17 година од оснивања и 3 године паузе због короне, одржани су дугоочекивани Дани Светосавља. Зашто је ова манифестација најомиљенија међу Србима Француске?

Одговор сте могли добити већ прве вечери у резиденцији амбасадора Србије, на Светосавској академији са пар стотина учесника.

Наступили су клинци и клинцезе из свих допунских школа париског региона на срспком језику којих ће до краја године поново бити преко хиљаду.

"Влада Републике Србије има врло амбициозан програм за финансирање учења српског језика у расејању зато што то представља једно од основних средстава и начина, не само за образовање, већ за неговање и повезивање српске културе", рекла је амбасадорка Србије у Француској Наташа Марић.

У наставку програма, међу осталима, представили су се КУД "Младост" и Српски оркестар из Париза. Манифестација која је изнедрила Немању Радуловића, сада фокусира виртуоза на хармоници, Радована Ивановића, а француско-српски шансоњер Лоран Прокопић, староградским песмама и шансонама, од мелоса две државе, ствара један.

Другог дана, 27. јануара, Савиндан је обележен у Црквеној општини Свети Сава и допунској школи Републике Србије, а 28. јануара одржан је Светосавски бал на Сени за памћење.

Представнике Републике Србије, Цркве, дипломатски кор Србије и БиХ забављали су Мирослав Илић, оркестар Петра Гојковића, КУД "Младост", Лоран Прокопић и други.

"Дани Светосавља су јако добро презентовани, пре свега у друштву које живи у Паризу, али оно што је још важније дошло нам је пуно људи из читаве Европе. Значи, дијаспора је имала могућност да заједнички прослави славу Светог саве у ова наша четири дана дешавања", рекао је Петар Гојковић.

Коначно, у Културном центру Србије, одржан је до сада највећи панел дијаспоре, са представницима из Немачке, Швајцарске, Аустрије, Италије, Србије, БиХ и Француске.

Гост овог панела је био министар без портфеља у Влади Србије Ђорђе Милићевић са сарадницима. Он најављује да ће се нова политика Владе Србије према дијаспори базирати на другачијем односу.

"Да у Србији креирамо свест међу нашим грађанима колико је важан повратак, да ли повремен или трајан...Да пођемо од тога да је сваки наш грађанин који живи ван своје Србије наш амбасадор", рекао је Милићевић.

Све у свему, омиљен догађај Срба у Француској задржао је стари сјај и дефинитивно постао догађај на европском нивоу наших исељеника.

понедељак, 08. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару