Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

И овог понедељка упознајемо се са дешавањима у региону, пре свега са актуелним положајем и проблемима Срба и српске заједнице у нама суседним земљама.

Положај и перспективе Срба у Црној Гори били су прошле недеље основна и једина тема дневног реда Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Републике Србије.

О чему се конкретно разговарало и који су закључци са ове седнице, на којој су присуствовали, осим чланова Одбора, и представници свих државних институција задужених за дијаспору и Србе у региону, као и представници већег броја општина, невладиних организација и просрпских медија из Црне Горе, видећемо из извештаја Владана Ракића који је за „Србију на вези" пратио овај догађај.

За некад веома бројну српску заједницу у Западној Славонији од раније се знало да имају веома богату просшлост и да су вековима били чувари српског националног идентитета. Као доказ за то говори и чињеница да се у овом делу Хрватске налази и најзначајнија српска библиотека западно од Дрине, библиотека у Владичанском двору Епархије пакрачко-славонске, у Пакрацу. Овога пута видећемо како живе преостали Срби у Општини Окучани, након ратних дешавања 90-тих, којих је, као и у осталом делу Западне Славоније, све мање.

Из Окучана емисија нас води и до Вуковара где ћемо видети како је ових дана у Установи културе Српски дом, у том граду, за ученике који похађају наставу на српском језику, протекло приказивање монодраме „Досије Доситеј", која је била прилика да малишани из овог краја обнове и употпуне своја знања о великом српском просветитељу, из периода средине 18. и почетка 19. века, Доситеју Обрадовићу.

Наши сарадници из РТРС, из Бањалуке, послали су нам занимљиву причу из Вишеграда где су деца, чланови КУД „Мокра Гора", из Зубиног Потока, са Косова и Метохије, одржали веома посећен концерт у овом граду на Дрини, са којим се Општина Зубин Поток побратимила, где су представили богат репертоар сачињен од не само игара и песама које представљају Ибарски Колашин, већ и из осталих крајева Србије.

Отићи ћемо и до Северне Македоније одакле нам наши сарадници са Интернет телевизије „Србтел", из Скопља, у оквиру Пројекта „Преци и потомци", финансијски подржаног од Владе Србије, настављају да представљају села са српском већином, или са значајним бројем Срба у њима. Овога пута издвојили смо сегмент из приче о селу Јосифово, који се односи на Спомен костурницу у његовој близини, изграђеној у време Краљевине Југославије, а у којој су похрањени остаци страдалих српских војника на том подручју у време Првог светског рата.

Из другог дела емисије издвојили би смо и две приче које нам долазе из суседне Мађарске од сараднице емисије Диане Кондић Ђурић, уреднице Портала „ВарошТВ" у Будимпешти. Прва прича се односи на обележавање годишњице два века од рођења великог српског писца, публицисте и политичара Јакова Игњатовића, рођеног у Сент Андреји, а који је живео и стварао у време Хабзбуршке монархије.

Друга прича нас такође подсећа на још један велики догађај из српске историје, а он се тиче велике сеобе Срба, са подручја Србије под Отоманском империјом, и њихово досељавање у панонске и подунавске крајеве.

На самом крају емисије, поводом великог хришћанског празника Светог Николе, који је код православних Срба најчешћа крсна слава, уживаћемо у музичком споту „Светог оца Николаја" групе Легенде, са њиховог албума „Река православља".

Реприза емисије у 02.03 и сутрадан, у уторак, у 13.25 на РТС Свет.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Музичка уредница Бранка Лолић

Редитељка Ерна Глигоријевић.

понедељак, 08. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару