Читај ми!

Изложба уметника из целог света у Кући краља Петра

Међународна групна изложба "Ликовна композиција", ауторски пројекат три уметнице, Наташе Будимлије Крстић, Алине Гадомски Тодоровић и Милице Савић, отворена је у београдском спомен-музеју "Кућа краља Петра Првог Ослободиоца", на којој љубитељи уметности могу да уживају у делима 95 уметника из 11 земаља света (Србија, САД, Аустралија, Велика Британија, Белгија, Шпанија, Немачка, Грчка, Северна Македонија, Бугарска, Босна и Херцеговинa). Изложбу можете погледати до 26. новембра.

Све је почело 2014. године на иницијативу сликарке Алине Гадомски Тодоровић и Наташе Будимлије Крстић као изложба једне генерације, бивших студената Факултета ликовних уметности и њихових професора.

Временом, све већи број уметника узимао је учешће у овом концепту, тако 2022. године, на седмој по реду, изложби, учествује 95 аутора из 11 земаља, од САД и Аустралије до Немачке, Грчке, Бугарске и других...

Поред поменуте две уметнице које су покренуле овај пројекат, Уметничком савету изложбе придружила се и сликарка Милица Савић.

"Почеле смо да организујемо иложбе 2014, односно неколико година пошто је ова кућа постала културни центар. Постоји годишњи конкурс за следећу излагачку сезону, ми смо конкурисале, наш пројекат је прошао и тако смо 2014. први пут направиле изложбу која је била посвећена генерацији наших колега студената са ФЛУ и наших професора", каже Алина Гадомски Тодоровић.

На изложби ликовна композиција учествују уметници разних праваца, међу којима има, како професионалних сликара, тако и аматера, као и наших уметника који живе у дијаспори.

"Свих година како организујемо ово окупљање, били су присутни наши уметници који живе и раде у иностранству...са некима смо студирали а неке смо упознали током овог нашег уметничког путовања. Могу рећи да су сви они веома везани за нашу земљу, душом и срцем и да су заинтересовани, не само да они излажу, већ и да позову уметнике из средине где стварају да излажу у једној маленој земљи на Балкану", каже Наташа Будимлија Крстић.

Ове године се први пут додељује награда која носи име Велизара Крстића, преминулог редовног професора београдског Факултета ликовних уметности, истакнутог сликара, скулптора, графичара и педагога. Поред Београдског универзитета, проф. Крстић је предавао и на Универзитету у Солуну. Такође, био је један од оснивача Визуелног центра за графичку уметност на ФМУ у Београду.

"Јако је важно да напоменемо да је ово у ствари установљење те награде, а први који ју је добио је професор Академије ликовних уметности у Софији Васил Колев. Похвалили смо Исидору Јанцић, нашу младу уметницу, од које можемо очекивати у блиској будућности њен развитак и успех", каже сликарка Милица Савић.

Три уметнице планирају даљи развој ове међународне изложбе, како би још боље повезале домаћу и инострану ликовну сцену.

"Надам се да ћемо успети да остваримо сарадњу са једном галеристкињом из Америке, која је српског порекла и која ће нам највероватније довести 5,6 америчких уметника, тако да ће то бити право освежење, а можда и почетак озбиљније сарадње у наредним годинама", каже Милица Савић.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару