Читај ми!

Дани културе у Крању

Седамнаести Дани српске културе у Крању отворени су изузетно посећеном књижевном трибином у просторијама Културног друштва "Брдо" из Крања у Словенији.

Професор доктор Душко Певуља на импресиван начин представио је књигу Ђорђа Натошевића Зашто наш народ пропада, а сјајну атмосферу употпунили су и ученици Допунске школе српског језика који су специјално за ову прилику извели мини представу на тему учења језика, незаборавних школских дана и још једном подсетили старије да је налепше ђачко доба.

"Ми немамо неко мерило наше успешности, али свакако су то признања од наше деце која су за време јесењег распуста одлазила у матицу и долазила сва усхићена, под утиском да су посећивали нашу историјску баштину, препознавали слова и читали путоказе и дошли пуни утисака и вољни да наставе даље са наставоми учењем српског писма - ћирилице", каже Невена Ступар.

"Важно је нагласити да је ово врло важна манифестација за Србе у Словенији, али и за Србе уопште, у дијаспори, да је паметно осмишљена на један леп начин негује српску културу, језик и национални идентитет. Ове године је објављивањем једне необичне књижице, чак и надоградила то неговање и те критичке свести о нашем народу и његовом историјском трајању. Културно друштво "Брдо" је саиздавач једне занимљиве књижице, истакнутог човека из српске прошлости, Ђође Натошевић и носи наслов "Зашто наш народ пропада", где се критички преиспитује све оно што се може побољшати у савременом тренутку нашег народа иако је књига писана пре више од 170 година", каже проф. др Душко Певуља.

"Друштво ради и бори се за опстанак срспког идентитета, српске културе, српске традиције на овим просторима и кад видимо колико нас људи посећује, да смо и успели у томе. Још нас једна ствар радује, што имамо подршку локалне заједнице, градске Општине Крањ, и све више долази словеначког народа и посећује наше Дане српске културе",  Митар Вујиновић „КД Брдо Крањ".

На крају књижевне трибине додељена су признања и награде а присутнима се између осталих обратио и писац Александар Гаталица истчући несебичну подршку Амбасаде Републике Србије у организовању догађаја Дани српске културе у Крању који су завршени у суботу фолклорним наступима под називом "Разиграна младост".

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи