Читај ми!

Педесет година духовне мисије манастира Свети Сава у Илајну

У присуству црквених великодостојника, амбасадора Републке Србије, верника и других угледних званица, обележен је јубилеј - 50 година манастира Свети Сава у Илајну, који се налази 200 километара од Мелбурна.

У суботу, 22. октобра, прослављен је 50-годишњи јубилеј од оснивања првог светосавског манастира на Петом континенту, манастира Светог Саве у Илајну.

Свету архијерејску литургију служио је његово преосвештенство епископ аустралијско-новозеландски господин Силуан уз саслужење архимандрита Методија, игумана Свете царске лавре хиландарске, игумана светосавске обитељи илајнске, архимандрита Теодора Бојовића, свештеномонаштва и свештенства Митрополије аустралско-новозеландске, као и молитвено присуствовање његове екселенције амбасадора Републике Србије, господина Рада Стефановића и великог броја верних који су допутовали из више градова Аустралије на овај веома значајни и молитвени јубилеј Цркве.

На крају Свете литургије, епископ Силуан се обратио сабраном верном народу архипастирском беседом говорећи о значају јубилеја, о духовној мисији манастира Илајна током 50 година свога постојања, као и значаја свих манастира за живот Цркве на Петом континенту.

"Педесет година од оснивања првих наших манастира, од формирања првих наших општежића, окупљања првих наших монаха на овом простору, а то значи, браћо и сестре, оснивање бањих витезди, где ће наш народ моћи да дође и да умије своје духовне моћи и да прогледа новим погледом на живот, бесмртним погледом на живот, истинским и правим погледом на онај микрокосмос који се налази у нама самима, а и на овај макрокосмос који нас окружује", казао је владика Силуан, епископ Епархије аустралијско-новозеландске.

После беседе, свечаном литијом од храма Светога Саве до храма Светог Алимпија Столпника, унесена је чудотворна икона Пресвете Богородице Тројеручице Илајнске у свој нови трон. Овом приликом, након молитвених песама, упућених у част Пресвете Богородице игуман Теодор је прочитао молитву пред чудотворном иконом, помоливши се за добро Свете обитељи и целога рода српског.

"Овде у овом манастиру је и гроб блаженопочившег старца Никанора Хиландарца, ту је икона Тројеручица, верни препис ове чудотворне иконе, тако да све нас то везује и зато смо ми дошли да прославимо празник", казао је игуман Методије, архимандрит хиландарски.

"Моје присуство овде са његовим преосвештенством, са часним оцима и са нашом заједницом је нешто што демонстрира значај који Република Србија придаје положају српске заједнице и колико цени српску заједницу у Аустралији, колико види српску заједницу као мост за билатералне односе и за унапређење односа Србије и Аустралије", каже Раде Стефановић, амбасадор Републике Србије у Аустралији.

уторак, 09. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару