Читај ми!

Конференција "Србија и Срби у региону"

У Матици српској у Новом Саду прошле недеље је одржана Конференција "Србија и Срби у региону" чија је тема очување језичког и културног идентитета српског народа у земљама региона.

О очувању језичке и културне традиције, али и о потешкоћама српског народа у земљама региона, говорило се у оквиру конференције "Србија и Срби у региону".

Након састанка са председником Републике Србије представници организациј институција Срба у регионалним земљама и на новосадској конференцији исказали су захвалсност Србији на константној подршци, за коју се надају да ће бити још снажнија, јер се Српски народ у региону и даље бори са бројним проблемима.

"Данас смо имали прилику, на пријему код председника Вучића, да поразговарамо о свим проблемима с којима се сусрећемо у нашем раду, и што је још важније имали смо прилику да дамо конкретне предлоге како и на који начин Република Србија може да нам помогне, да реализујемо наше пројекте и да олакшамо наш рад", каже Немања Кнежевић, генерални секретар Савеза културно-уметничких друштава Републике Српске.

"Посебан акценат ставио сам наравно на нерешено статусно питање које имају Срби у Словенији. Тачније, познато је да је Словенија једина држава у региону која Србима није дала статус националне мањине, а прва је земља Западног Балкана која се учланила у ЕУ и која инсистира на решавању питања мањина", каже Владимир Кокановић, председник Савеза Срба Словеније.

"Ми смо саопштили да је у Црној Гори доста сложена позиција, да су српске организације у потпуности искључене из фондације које обезбеђују средства за очување идентитета и да није било помоћи Републике Србије, све би стало, јер смо већ 5 година искључени из тих донација, заједно са нашим медијима, телевизијом, радијом, часописом", каже Момчило Вuksanović, председник Српског националног савjета Црне Горе.

Састанку са председником Србије и конференцији која се одржала у Матици српској у Новом Саду, присуствовало је више од 30 представника српских институција и организација у региону.

"Кад смо се нашли и разговарали где да се одржи скуп, онда је то природно било у Матици српској, јер Матица управо на питањима идентитета ради чак и од самог настанка ове установе", каже Драган Станић, председник Матице српске.

"Само За протекле две године како је Фонд за избегла и расељена лица добио надлежност за послове који се односе на унапређење и сарадњу са Србима у региону, издвојио 150 милиона динара за разне програме и пројекте који се однеосе на унапређење те сарадње, а ли и на помоћ организацијама и институцијама, од Словеније, Хрватске, БиХ, Мађарске, Румуније, Северне Македоније и Црне Горе", каже Душко Ћутило, директор Фонда за избегла и расељена лица.

Из Фонда додају да је значај одржавања конференције и у томе што ће приликом креирања буџета за 2023. годину, програми Срба у региону бити модификовани и унапређени, како би се задовољиле потребе српског народа у свим земљама региона.

уторак, 09. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару