Читај ми!

Програм на српском језику на Дијаспора ТВ Швајцарска

Дијаспора ТВ Швајцарска је млада телевизијска станица која се у Швајцарској емитује на двадесет различитих језика. Захваљујући интернет платформи Дијаспора телевизије, а однедавно и емитовању на кабловској мрежи Швајцарске, различити народи у овој алпској земљи имају прилику да слушају вести, битне информације и музику на свом матерњем језику. У овој великој породици страних језика и српски језик готово од самог почетка има своје запажено место.

Захваљујући младој телевизијској станици Дијаспора ТВ Швајцарска, која се у тој земљи емитује на 20 језика, српска заједница има прлику да једном месечно прати и програм на свом, матерњем језику. Новинарке Драгана Мандић и Јелена Митровић припремају програм на тој телевизији, која се може гледати преко Блу ти ви Свискома и канала 2106, односно кабловских оператера, али и на интернету.

"Морам нагласити да је протиница, супруга нашег проте Станка Марковића из цркве Светог Ћирила и Методија, иницирала да српски језик буде у склопу ове породице језика и тако је то почело пре две године и сада можемо већ да гледамо већи број емисија које се емитују на српском језику. Волела бих да нагласим да ће ускоро бити емитоване и вести на српском језику. И Амбасада Републике Србије у Берну и Његова Екселенција господин Горан Брадић су подржали тај пројекат, да Срби добију тих 12 минута месечно за вести на српском језику, где ћемо имати прилику да видимо шта то ради српска дијаспора, да сами себе видимо и покажемо другима колико смо ми сложни, јаки и колико можемо да будемо добри", каже Драгана.

Руководећи тим Дијаспора телевизије састао се и са представницима наше Амбасаде у Берну, где су постигли битне договоре око медијског праћења великих догађаја у оквиру амбасаде, али и целе заједнице у Швајцарској. Амбасадор Србије Горан Брадић и директор Дијаспора телевизије Марк Бамиделе Емануел, сложили су се колико је важно да се српски језик чује у Швајцарској, и колико је важно помоћи Србима који додју да живе у тој земљи, а немају довољно знања о функционисању швајцарског система и друштва.

"Наши људи који дођу у Швајцарску можда нису толико упућени која су њихова права и обавезе. Управо, та права која су наша, то је нешто што је швајцарско законодавство установило, па неки наши људи који не знају добро језик или се нису довољно интегрисали, треба да сазнају то на неки начин. Управо Дијаспора телевизија то пружа на свим језицима, па и на српском, кроз те емисије. Ја сам до сада радила две емисије, о физичком злостављању, где смо причали о томе шта је то физичко злостављање, коме жртве насиља могу да се обрате за помоћ, на који начин може то све да се спроведе итд, а имали смо и о психичком насиљу једну емисију такође", каже Драгана.

Драгана Мандић осам година живи у Швајцарској, најпре у Цириху, данас у Берну и већ дуго је драгоцени сарадник нашег подсајта Дијаспора на Порталу РТС-а, од које добијамо вести о активностима наше заједнице у тој земљи.

"Тај хуманитарни део је био најзначајнији за Културни савез Швајцарске, као кровну организацију, али већ дуги низ година се повећава број друштава, што културноуметничких, а с друге стране удружења жена, као што је Удружење "Милева Марић" или "Драга Јочић", где су жене активне и желе нешто да учине, што је веома лепо, и у културном, а и у хуманитарном смислу. Имамо и велики број фолклорних друштава. Фолклор је неђшто што је српска традиција, и ми у дијаспори дишемо кроз тај фолклор. Значи, црква и фолклор су две најзначајније ствари око које се окупљају наши људи", каже Драгана Мандић за РТС.

уторак, 09. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару